Детоксикацията като ключ към здравето на съвременния човек

images

“Ако тялото не е пречистено, колкото повече го храним,толкова повече му вредим.” Хипократ

Огромното влияние  на детоксикацията за здравето на човека е било известно отдавна,  и поради тази причина  тя е органично вплетена в неговата ритуално-битовата практика. Пример затова са завършилите неотдавна Великденски пости. Извън това, обаче, човек не е бил принуден да прави нищо друго. Отделни процедури  са били извършвани в инцидентни случаи. Те просто не са били необходими. Днес,обаче, положението е съвсем различно.

Организмът разполага със специфични механизми и начини за изхвърляне на отпадъците, но когато натрупването им е със скорост, превишаваща възможностите на тялото, се появяват и качествените изменения – затлъстяването и болестите като външен, уловим признак. Всъщност, казва Харви Дайъмънд, болестта никога не се прокрадва към хората, за да ги повали изведнъж. Случва се да минат много години от първия до последния,  стадий. Тези стадии, за които споменахме в статията „Хронично отравяне“  всъщност, маркират качествените изменения в резултат на постепенното увреждане и задълбочаване на дисбаланса, поради факта, че тялото не смогва да се пребори с токсините.

Коренът на всички болести е един и същ – интоксикацията на организма.

Великолепното човешко тяло, казва д-р Робърт Дж. Маршал, е предназначено да се храни, като просто поглъща храна. Но напоследък откриването на храна, която си “заслужава яденето”, се превърна в сложна задача, а в някои градове – почти в непосилна, защото с всяка година качеството на храната непрекъснато спада.

“Добрата храна” е неизменно рождено право на всеки от нас, но храната ни е влошавана по невъобразими начини с такива токсични химикали и генетични модификации, че не е за вярване. Тази съсипана храна, съсипва и нашето здраве.

Данните от дългосрочно изследване на качеството на храната, проведено от Министерството на Земеделието на САЩ, са зашеметяващи: в броколито са открити 45 различни токсина, в картофите – 96, в доматите – 50, в целината – 78; в ябълките – 80, в прасковите – 97, в гроздето – 63, а 110 различни токсични вещества са открити в закупени от търговската мрежа стафиди! Имайте предвид, че изследването е правено отдавна и реалните  данни днес са още по-страшни!

Патрик Холфорд предупреждава за особено вредното действие на тъй наречените антихрани (като химикали, пестициди, антибиотици и хормони), които днес често присъстват в обработената храна и най-вече в зърнените храни и месото. Антихраните възпрепятстват усвояването на нутриентите или ускоряват тяхното изхвърляне. Много от съвременните болести се причиняват от излишък на антихрани и същевременно от недостиг на жизненоважни хранителни вещества. Когато веднъж се премине прагът на възможностите на организма да се справя с обичайните странични продукти, получени при отделянето на енергия в организма, тези отрови започват да се натрупват, като водят до мускулни болки и отпадналост.

За щастие тялото ни разполага с великолепни възможности за самолечение. Ние трябва да  му помогнем да се детоксикира, по-нататък то ще се справи само. Ако се вземат мерки за прочистване и обновяване на организма, болестта може да бъде прекратена в първите шест стадия. Тази възможност по принцип съществува и за седмия, но там нещата са по-спицифични. Харви Дайъмънд посочва, че „ако изобщо съществува ключ към здравето, той е несъмнено във вътрешното прочистване на тялото”.

Какво представляват тези токсични отпадъци, причиняващи толкова много злини? Те са два вида.  Първият се поражда от вътрешни източници, вторият – от външни.

Вътрешните отпадъци са естествен, краен продукт от  нормалното функциониране на тялото и обмяната на веществата във всяка клетка. Най-съществени са последиците от обновяването на клетките. Стотици милиони стари клетки ежедневно биват заменяни от нови. Изхабените, изчерпаните клетки са токсични и трябва да бъдат премахнати и това става чрез червата, пикочния мехур, белите дробове и кожата. Подмяната на старите клетки се извършва непрекъснато. Това е спонтанен процес,точно както кръвообращението или храносмилането. Тези вътрешно създадени токсини се наричат ендотоксини.

Ендотоксините се създават и от безвредни по принцип молекули. Патрик Холфорд казва, че всяко вдишване и всяко действие могат да породят токсини. Тези вътрешно създадени токсини трябва да бъдат обезвредени по същия начин като външните. Дали едно вещество е вредно за нас, зависи както от нашата възможност да го обезвредим, така и от присъщите му токсични свойства.

Ние нямаме възможност да контролираме пряко този вътрешен източник на натрупване на отпадъци.

Можем, обаче, да контролираме отчасти отпадъците, натрупвани вследствие на вкараните в организма вещества. От химическа гледна точка, пише Холфорд, повечето от това, което влиза в организма, се състои от вещества, които трябва да се разградят, натрупат и превърнат от едно нещо в друго. Цели 80% от тази дейност изисква детоксикация на потенциално вредни вещества. Токсините, които приемаме от околната среда и храненето,  се наричат екзотоксини.

Подобна логика, разглеждаща  интоксикирането на организма в два плана, използва и д-р Давид Серван, за да обясни детоксикирането. Концепцията за детоксикацията, пише той, обикновено включва две идеи: прекратяване на натрупването, както и постигане на активно изхвърляне. Детоксикацията, според него, е фундаментална концепция още от най-древните медицински практики от Хипократ и е абсолютно необходима и днес.

Разбирането на двете страни на детоксикацията е от ключово значение за постигане на съвършено здраве. Пренебрегването на едната страна за сметка на другата занижава ефекта от вложените усилия. И всяка страна съответно изисква специфични методи, които всъщност са подчинени на идеята да се подпомага цялостната детоксикация на организма.

Тъй като ендо- и екзотоксините постоянно се генерират и натрупват, разумно е ежедневно да подпомагаме изхвърлянето им. За целта има различни практики, които могат да се прилагат според специфичното състояние. За да освободим така необходимата енергия на организма за отстраняване на натрупваните отрови, е добре да прилагаме самостоятелно или комбинирано някои от следните практики: плодово-зеленчукови монодиети с различна продължителност, пости, консумиране само на сурови храни, лечебно гладуване, редуциране на калориите, сауна, физически упражнения, приемане на достатъчно количество вода и други. Някои от тези практики могат да се прилагат епизодично, но ритмично, например: всяка седмица, всеки месец, на всеки три месеца, а други могат постепенно да се внедряват при изграждането на един нов начин на живот и на хранене. Което и да изберем, трябва да се прави  системно, с ясното съзнание, че това е постоянна задача и в посока на доброто здраве, но чудо не може да стане за един ден.

Иска ми се отново да напомня колко важно е да се спазва ритъмът и дозата. Тук е моментът да ви цитирам и мнението на Петър Димков по този въпрос: Утвърдете отрано най-подходящия за вас ритъм на живот. Подходящ е всеки ритъм, който разпределя натовареността равномерно в повтарящи се количества и интервали. Това създава пожизнен витален тренинг.

Експертът по ортомолекулярно хранене Патрик Холфорд в този контекст обръща специално внимание на употребата на подходящи хранителни добавки. Разглеждайки обработката на токсините в черния дроб, Холфорд подчертава потребностите от различни хранителни вещества, за да протичат правилно процесите. Той препоръчва комплексна антиоксидантна добавка плюс достатъчно витамини и микроелементи. Отлична основа, казва той, за засилване на прочистващите процеси в храносмилателните пътища, е сокът от алое вера.

Борбата с екзотоксините предполага контрол на „входа” – недопускане в тялото ни да попадат замърсени и вредни храни. Най-общо, днес говорим за избягване на преработени храни, животински протеини, бяло брашно и рафинирани въглехидрати изобщо, хидрирани мазнини, изкуствени подсладители, доказано вредните прибавки към храните (като консерванти, овкусители, оцветители и др.п.), пържена храна, алкохол, безалкохолни (и подсладени) напитки и други.

По книгата „Помислете върху това...Кога, защо и как да поддържаме нашето здраве“ 

4 thoughts on “Детоксикацията като ключ към здравето на съвременния човек

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

  4. Pingback:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *