Топ 16 на най-опасните хранителни прибавки

images (4)

Скъпи приятели,

Преди да ви представим оригиналната статия, ще направим кратък коментар по темата.

Преди всичко бихме желали да ви насочим към терминологичното разграничение между понятията прибавки и добавки, което по едни или други причини е заличено в нашия език. Осъзнах ясно този проблем, когато още преди години срещнах в пресата водещо заглавие “Отровни хранителни добавки”. Когато прочетох статията, се оказа, че става въпрос за хранителните прибавки, по-популярни като Е-та. Темата за Е-тата е много обширна, но така или иначе хората се научиха да следят етикетите и да избягват храни, наситени с Е-та. По тази причина все по-често върху етикетите се изписват сложни термини и неподготвеният човек не може да прецени, че това са същите или подобни опасни хранителни прибавки.

Темата с хранителните прибавки  се тълкува нееднозначно  навсякъде, включително и у нас. Има авторитетни институции, които често заемат коренно противоположна позиция. В резултат на това някои от прибавките, разрешени в САЩ например, са забранене на други места, вкл. и в страната, подложена на най-голям натиск - Канада. Без да изключваме по презумпция наличието на обективни изследвания, най-често поляризираните различни мнения са свързани, разбира се, с огромни икономически интереси.

Най-шумната световна новина е решението на Кока Кола, взето в началото на май 2014 г., да премахне бромираното растително масло от напитките си до края на годината. Любопитен тук е нюансът – представител на компанията заяви, че това се прави не от съображения за безопасност, тъй като съставката е напълно безвредна (на същото мнение е  FDA!), а  поради желанието на клиентите!

 

images (47)

У нас също се наблюдават конфликти. На неотдавна проведената кръгла маса,  например, представител на най-авторитетното Висше училище в областта на хранително-вкусовата промишленост, заяви, че маргаринът е напълно безопасен, тъй като вече се прави по технологии, изключващи хидрогенираните растителни масла. Оставал обаче проблемът с шоколада. Други участници, включително официалният орган - Българската Асоциация за Безопасност на Храните - обаче заявиха, че проблемът е доста наболял и трябва да се вземат радикални решения.

 

изтеглен файл (9)

 В тази ситуация, струва ни се, е добре да публикуваме и мнението на изследователя John McKiernan, чието становище по много от горните проблеми е кратко, но категорично.

 Ваши Илиана & Валентин

 

 Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (Food and Drug Administration, FDA) съхранява списък от над 700 хранителни прибавки, които най-общо са приети като безопасни или GRAS.Тези прибавки обслужват твърде различни цели, включително за консервиране на храни, за подсладяване, за оцветяване, за текстура или вкус, за контролиране на рН, като противослепващи, за изравняване, оформяне и стягане, и списъкът продължава.FDA, обаче, не рекламира факта, че много от тези прибавки никога не са били тествани. И за да станат нещата още по-лоши, агенцията позволява използването на вещества, които са известни, че са вредни.Как е възможно това?

Според FDA, прибавките, за които е доказано, че са токсични, сеизползват само в "ниво от 1/100 от количеството, което се счита за вредно”. От това ще се почувствате ли по-добре? И не би могло, като се има предвид, че те одобриха използването на няколко хранителни прибавки - които към момента са били GRAS - които по-късно са забранени, защото се оказаха изключително токсични. Например, цикламатът е популярен изкуствен подсладител, използван в 50-те и 60-те години и по-късно забранен, след като е бил свързан с рака.

Дори да се приеме, че тези химикали са безопасни при "1/100" от нивото, което FDA позволява, има един много важен аспект, който не е отчетен. Хората не са изложени само на един химикал в даден момент. Ние сме изложени на много химикали.

Според сайта Body Burden, "Учените изчисляват, че всеки жив човек днес носи вътре в тялото си най-малко 700 замърсители, повечето от които не са добре изучени”. В допълнение, те отбелязват, че "никой никога не е изложен само на един химикал, а на коктейл от химикали, чиито съставки могат да си взаимодействат и да предизвикат непредвидими последици за здравето”.

16-те  най-опасни хранителни прибавки:

-Изкуствени подсладители – популярните видове включват аспартам и захарин. Аспартамът е невротоксин, свързан с по-ниския коефициент на интелигентност, мозъчни тумори, MS, умора и фибромиалгия. Захаринът е свързан с увеличаване на теглото и тумори на пикочния мехур при плъхове.

-Калиев бромат (Potassium bromate) - Увеличава обема в тестените изделия; известно е, че причинява рак при животните; малко количество може да бъде опасно за човека;  забранен е в Европа, Канада и Китай.

-Olestra – Заместител на мазнини; причинява диария и пречи на способността на организма да абсорбира жизненоважни хранителни вещества; забранен в ЕС и Канада.

-Бромирано растително масло - За запазване на аромата в напитките; натрупва в                тялото и причинява проблеми с паметта и нервите; забранено е в 100 страни.

-Карамел-оцветители – Оцветител; понякога правен с амоняк; класифициран в Калифорния като "известен, че причинява рак". (Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) прецени, че употребата му е безопасна, като наложи по-ограничен дневен прием само за една от разновидностите –Е150с, бел.наша - И&В). 

-Мононатриев глутамат (MSG) (Е621) – подобрява вкуса; свързан с главоболие, гадене и затлъстяване.

-Високо-фруктозен царевичен сироп - Подсладител; номер едно източник на калории в САЩ; повишава лошия холестерол и допринася за диабет.

-Парабени - използват се за предотвратяване на ферментацията и плесента; може да наруши хормоналния баланс; свързани с намаляване броя на сперматозоидите и производството на тестостерон при плъхове; намерено в тъканите на млечната жлеза.

-Серен диоксид – Консервант;  унищожава витамините В1 и E; свързани с бронхиални проблеми.

-Бутилиран хидроксианизол (ВНА) и бутилиран hydrozyttoluene (BHT)- Консервант; формира канцерогенни съединения, попаднал веднъж в тялото; забранени в някои части на Европа и Япония.

-Натриев нитрат / натриев нитрит - Консерванти; силно канцерогенни, попаднали веднъж в тялото; особено токсични за черния дроб и панкреаса.

-Натриев сулфит – Консервант; свързан с астма, главоболие, проблеми с дишането и обриви.

-Частично хидрогенирани растителни масла - Многофункционален консервант и втвърдител; намалява добрия холестерол, увеличава лошия холестерол и риска от инфаркт, инсулт и диабет.

-Azodicarbonamide - избелващ брашното агент; свързани с астма; забранен в Австралия, Великобритания и Европа.

-Бои за храни - Видовете включват синьо # 1 и # 2, червено # 3 и # 40 и жълто # 6; свързани с поведенчески проблеми и по-нисък коефициент на интелигентност при децата и рак в изследвания с животни.

-Непреки хранителни прибавки - Вещества, които не са непосредствено прибавяни в храните, но все пак се озовават в крайния продукт; пластмаси и други опаковки, които влизат в контакт с храните; вещества в храните за животни, включващи пестициди, антибиотици и тежки метали (включително арсен) и синтетични хормони, инжектирани на животни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *