Друга добра причина да си изяждате плодовете и зеленчуците

images (52)

Баба ви винаги ви е казвала, че не можете да напуснете масата, докато не изядете всичките си зеленчуци. Тя, всъщност, ви е дала есенцията на това как да намалявате шансовете си за смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Проблемът с тестването на всяка хипотеза за храненето (дори и съветите на баба ви за зеленчуците) е сложността в разбирането на хранителната (питателната) стойност на храните.

За разлика от медикаментите, които се основават на линейно мислене (един медикамент влияе на един ензим и това е лечението), питателното хранене се основава на нелинейно мислене. Това означава, че всеки път, когато  променяте един компонент (например, количеството мазнини) в диетата, ще се налагат неочаквани промени като следствие (т.е. увеличение или на протеините, или на въглехидратите, за да се компенсира разликата от намаляването на мазнините в храната). Тази вторична хранителна промяна може напълно да прикрие това, което се опитвате да установите. Това обяснява защо толкова много проучвания на храненето дават такива слаби резултати.

За да се справят с тази постоянна дилема, изследователите често провеждат изключително големи епидемиологични проучвания, използвайки хора, които първоначално са без заболявания и изследват как излагането на някои диетични промени се отразява на развитието на дадено заболяване или по-важното – на смъртността от дадено заболяване. Те се наричат ​​потенциални кохортни проучвания.

Както можете да си представите, има твърде малко такива проучвания, тъй като се нуждаят от много голям брой обекти,  и ако изследваният резултат е смъртността, тогава тези хора трябва да бъдат проследявани много дълго време. Това означава също, че тези изследвания са изключително скъпи.

Наскоро в European Heart Journal публикуваха мащабно проучване на повече от 300 000 души при средно 8-годишно проследяване, според което, ако сте яли повече плодове и зеленчуци, вероятността да умрете от сърдечно заболяване е намалена с 22 %.

Колко е “повече плодове и зеленчуци”? Този резултат е постигнат с около 8 порции на ден (една порция е например 10-12 череши). За всяка порция плодове или зеленчуци рискът от смърт от сърдечно заболяване намалява с 4%. В крайна сметка, колкото повече плодове и зеленчуци консумирате, толкова по-голямо е намаляването на смъртността от сърдечно-съдова болест.

След като и тъй и тъй трябва да се храните, защо да не се храните правилно, ако целта ви е да намалите риска от смърт от сърдечно заболяване.

Но, ако ядете повече плодове и зеленчуци, то тогава нещо трябва да бъде отстранено от диетата, за да останат калориите постоянни. Най-логичният избор ще бъде да увеличите плодовете и зеленчуците, като намалите зърнените храни и нишестето. По този начин постигате две неща –  намалявате гликемичния товарв диетата и намалявате производството на инсулин. Това не само ще намали риска да умрете от сърдечно заболяване, но също така и ще ви помогне да премахвате излишните телесни мазнини.

Преобладаващата "мъдрост" в сърдечно-съдовата общност е, че не е важно какво ядете, щом като намалявате нивата на холестерола. И тъй като увеличената консумация на плодове и зеленчуци има малко влияние върху нивата на холестерола, ни е казано, че ако наистина искате да намалите риска да умрете от сърдечно заболяване, наложително трябва да вземате статини през останалата част от живота ви.

За съжаление, данните от изследванията не поддържат такъв оптимизъм.

Например, ако изследваните участници нямат сърдечно заболяване (такива изследвания се наричат първични проучвания за превенция), то тогава  вземането на статини не оказва въздействие върху намаляването на броя смъртни случаи по всякакви причини (all-cause mortality). С други думи, всяко намаляване на сърдечно-съдовата смърт се компенсира от увеличения на смъртността от други причини. Очевидно, това не е толкова добра сделка, ако вашата цел е намаляване на смъртността, независимо от причината.

Друга група изследователи, след анализ на редица публикувани проучвания върху използването на статини като първична превенция от развитие на сърдечно заболяване, стигнаха до заключението, че няма наложителна причина за тяхната употреба.Тъй като по-голямата част от хората, приемащи статини, нямат установена сърдечна болест, това би означавало, че продължаващото предписване на тези медикаменти се доближава до измама в здравеопазването.

Но какво става, ако вече имате сърдечно заболяване? Какъв е най-добрият начин да се намали риска да умрете от него?

За да се отговори на този въпрос, трябва да предприемете вторични проучвания на превенцията, използвайки броя смъртни случаи (много е лесно да се измери) като клинична крайна точка. Във вторичните проучвания на превенцията при хора с вече установено сърдечно заболяване статините ще намалят броя смъртни случаи от сърдечно-съдова болест с около 20%.

Но, ако наистина искате да намалите вероятността да умрете от сърдечно заболяване със 70%, тогава не само ще трябва да увеличите приема на плодове и зеленчуци, но също така ще трябва и да премахнете голяма част от омега-6 мастни киселини от диетата си и да ги замените с омега-3 мазнини.

Ако направите двете от посочените промени в диетата: да замените зърнените храни и нишестето с повече плодове и зеленчуци, както и да замените омега-6 с омега-3 мастни киселини, то вие вече, по същество,следвате противовъзпалителна диета. Това е начинът да живеете по-дълго, независимо дали имате сърдечно заболяване или не (посочените референтни изследванията покриват 20-годишен период!- Бел.моя:И.В.)

Dr. Barry Sears

 

http://zonediet.com/blog/2011/01/another-good-reason-to-eat-your-fruits-and-vegetables/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *