Кратка история на снабдяването с храна на човека

images (9)

Истинската цел на питателното храненето е управлението на клетъчното възпаление.

Повишеното клетъчно възпаление ни прави дебели, нуждаещи се от възстановяване и затъпяващи или, казано с други думи: с наднормено тегло, болни и по-малко интелигентни.

Строго погледнато, диетите се определят от техния макро-хранителен баланс.Това е така, защото този баланс определя последващите хормонални реакции.Това не означава, че можете да пренебрегвате влиянието на различните хранителни съставки за появата на клетъчното възпаление.

Ето защо аз категоризирам хранителните съставки в три основни групи в зависимост от това кога са били въведени в храненето на човека.

Колкото по-древни са хранителните съставки, толкова по-малко увреждащо възпалително въздействие ще имат върху включването и изключването на гените (т.е. генетичния израз).

Това е така защото, колкото по-голям е периодът от време, през който нашите гени са се развивали съвместно (co-evolved) с дадена хранителна съставка, толкова повече нашето тяло знае как да се справя с тях.

За съжаление, човешките гени се променят бавно, а промените в нашите храни може да стане много бързо.

Нека на фона на казаното ви опиша трите основни категории хранителни съставки специално от гледна точка на включването им в храната на човека.

Палеолитни съставки

Тази категория включва хранителните съставки, които са били налични преди повече от 10000 години. Да вземем историческите сведения, според които хората като нов вид са се появили преди около 200 000 години първо Южна Африка. През следващите 190 000 години хранителните съставки в човешката диета са се състояли от животински протеин (само от хранени с трева животни), риба, животински и рибни мазнини, плодове, зеленчуци и ядки.Аз наричам тези съставки палеолитни.

Това означава, че за първите 95 % от нашето съществуване като вид, това са били единствените хранителни съставки, на които гените ни са били изложени. В резултат от 190-те хиляди години съвместно съществуване с нашите гени, тези хранителни съставки имат най-малкия възпалителен потенциал за нашите гени.

Най-доброто изчисление на макрохранителните съставки на типичната Палеолитна диета от преди 10-15000 години е:  25-28% протеин, 40% въглехидрати, 32-35% мазнини с много висок прием на EPA и DHA (около 6 грама на ден) и съотношение 1:1 на омега-6 към омега-3 мастни киселини.

Това е основата на противовъзпалителната диета. Ако използвате само палеолитни съставки, в такъв случай вие просто принудително следвате противовъзпалителна диета.Хранителните съставки са по-рестриктивни, по-ограничи-телни, но, зарадивисоките антивъзпалителни ползи, си струва.

Средиземноморски съставки

Втората група хранителни съставки се представятот избора на онези храни, които са били налични преди 2000 години.Ние започнахме играта на руска рулетка с нашите гени от 10000 години насам, когато започна въвеждането намножество нови хранителни съставки в храненето на човека. Първото и най-важното е въвеждането на зърнените храни, но не всички са включвани по едно и също време.

Пшеницата и ечемикът са въведени преди около 10000 години, а оризът и царевицата – около 3000 години по-късно, т.е. преди около 7000 години.Относително закъснели в зърнената игра се включват ръжта (преди около 5000 години) и овесът (преди около 3000 години).

Почти по същото време идва първото реално използване на биотехнология.Това е било откритието, че ако зърната се подложат на ферментация, може да се произведе алкохол. Алкохолът определено не е хранителна съставка, за която нашите гени са били подготвени (и, честно казано, нашите гени все още не са).

Мисля, че на човечеството е отнело само около 10 години да научи как да произвежда алкохол, което вероятно прави първата поява на бира преди около 9990 години. Виното сравнително късно пристига, появявайки сепреди около 4000 години.

С опитомяването на животните (преди около 8000 години) идва производството на мляко и млечни продукти.

Преди около 5000 години са въведени бобовите растения (бобът). Бобовите растения са богати на много анти-нутриенти (като лектин), които трябва да бъдат инактивирани чрез ферментация или варене. Излишно е да се казва, че тези анти-хранителни вещества не са най-добрите хранителни съставки.

Аз наричам тази втора група хранителни съставки средиземноморски, тъй като те са отличителен белег на това, което обикновено се нарича „средиземноморска диета“ (въпреки че диетите, определяни чрез макрохранителния баланс в различните части на Средиземноморския регион, са драстично различни). Културите в региона на Средиземно море са имали време генетично да се адаптират към много от тези нови съставки, тъй като всички те съществуватотпреди около 2000 години.

За съжаление, много други култури на планетата не са толкова щастливи. Ето защо имаме непоносимост към лактозата, свързани с алкохола патологии, цьолиакия, както и много нежелани реакции към бобовите растения, които не са били правилно детоксикирани. Резултатът е, че тези средиземноморски съставки биха имали по-голям потенциал да предизвикват повишени нива на клетъчно възпаление в сравнение с палеолитните съставки. Въпреки това, те поне са по-добри от най-новата група, която аз определям като групата "Do-You-Feel-Genetically-Lucky".

Съставките “Do-You-Feel-Genetically-Lucky

За съжаление, това са хранителните съставки, които в момента създават хаос и объркват нашите гени, особено нашите възпалителни гени. Вие ядете тези съставки само на свой собствен генетичен риск.

Първата от тях е рафинираната захар. Въпреки, че за първи път е направена преди 1400 години, тя не е използвана широко до преди около 300 години. С настъпването на индустриалната революция идва производството на рафинирани зърнени храни. Изделията от рафинирани зърна имали много по-дълъг срок на годност, били по-лесни за ядене (особено важно, ако сте били с лоши зъби) и могат да бъдат масово произвеждани (например, зърнените закуски).

Въпреки това, по мое мнение най-опасната хранителна съставка, въведена през последните 200 000 години, е било повсеместното въвеждане на рафинираните растителни масла, богати на омега-6 мастни киселини.

Днес те са най-евтиният източник на калории в света. Те са повсеместни в американската диета и се разпространяват в световен мащаб като вирус.

Причината за моята загриженост е, че омега-6 мастните киселини са градивните блокове на мощните възпалителни хормони, известни като ейкозаноиди.

Когато нарастващите нива на омега-6 в диетата са комбинирани с повишен инсулин, благодарение на захарта и други рафинирани въглехидрати, това създава огромно увеличение на клетъчното възпаление в световен мащаб през последните 40 години, започвайки първо в Америка.Това е Перфектният Хранителен Ураган (Perfect Nutritional Storm), който бързо разрушава тъканта на Американската система на здравеопазване.

Изводът:  макронутриентният баланс в храненето генерира невероятно мощни хормонални реакции, които могат да бъдат вашият най-голям съюзник или враг в контролирането на клетъчното възпаление. Обръщайте внимание на случаите, когато се чувствате невероятно успешни, т.е. организмът ви работи перфектно – усещате се, действате и мислите брилянтно, като се стараете да запазите онези хранителни съставки, които дават на гените ви най-добрата възможност да изразят себе си.

Dr. Barry Sears

http://zonediet.com/blog/2011/02/a-short-history-of-the-human-food-supply/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *