Тироидните токсини около нас

thyroid-toxin-around-us

Токсините в нашите домове и на работните места представляват сериозна заплаха за здравето. Проучване в Тайван показва, че химическо вещество, широко използвано в продуктите, с които боравите всеки ден, може да увреди функцията на щитовидната жлеза.

Излагането ни на токсини, наречени перфлуорирани химикали (PFC), използвани за правенето на килими, облицовъчна хартия, платове, тигани с незалепващо покритие и козметика, може да забави функцията на щитовидната жлеза и да увеличи вероятността от хипотиреоидизъм при жените.

А този проблем на щитовидната жлеза може да доведе до наддаване на тегло, депресия, умора, чувство на студ, сухота на кожата и косата, нарушения в менструалния цикъл, както и запек.

Проучването показва, че жените с повишено ниво на PFC, наричано perfluorooctanoate (PFOA) в кръвта им, са склонни към увеличаване на хормона трийодтиронин (T3).

Също така, учените разкриха повишаване в нивата на тироидните хормони Т3 и Т4 (тироксинпри жени с по-високи концентрации на PFC,наричан перфлуорохексан сулфонат (PFHхS) в кръвта им.

Хипофизата е естествениятмеханизъм на тялото за коригиране на хормоналните нива на щитовидната жлеза. А тези увеличения на хормоните са станали без сигнал от хипофизата до щитовидната жлеза да произвежда повече хормони. Мъжете, обаче, изложени на по-големи количества на PFHxS, клонят към по-ниски нива на хормона Т4.

Ето, в това се заключава пагубният, разстройващ ендокринната система, ефект на токсините. Настъпва хормонален хаос извън контрола на хипофизната жлеза. За същия ендокринно-разстройващ ефект бях писала по повод фталатите - Бел.моя: И.В.)

Хипотиреоидизмът, според изследователите настъпва, когато щитовидната жлеза произвежда недостатъчно хормони.

"Въпреки че някои PFCs (като PFOS) са извадени от производството на големите производители, тези разстройващи ендокринната система химикали си остават обезпокояващи, тъй като се задържат за продължителен период от време в тялото", казва изследователят Chien-Yu Lin от болницата En Chu Kong в Тайван. "Твърде малко е наличната информация за възможните дългосрочни ефекти, които тези химикали могат да имат върху човешкото здраве."

Може да ограничите излагането си на PFCs, като поддържате къщата си добре проветрена, не използвате тигани с незалепващо покритие (тефлон), избягвате материи, обработени с химикали срещу петна и срещу промокаемост на дрехите, както и други. (Фталати, химическо чистене и всичко, свързано с токсичните козметични и почистващи домакински продукти - Бел.моя: И.В.).

 По Easy Health Options

http://easyhealthoptions.com/detox-category/thyroid-toxin-around-us/

 

 

One thought on “Тироидните токсини около нас

  1. Румен сотиров

    Щитовидната жлеза се уврежда най-вече от червата. При хипо функция на червата има и хипофункция на щитовидната жлеза. Същото важи и за хиперфункцията. Излекувайте червата и ще отшумят проблемите със жлезата. Колко светлинни години още трябва да минат, за да ви се изясни тази Медицина. Защо излишно усложнявате нещата.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *