7 неща за холестерола, които вашият лекар може да не ви каже

изтеглен файл (5)

Миналата година – както и много предишни години – най-предписваният медикамент в САЩ е този за понижаване на холестерола. Продажбите му са на стойност 5 милиарда долара!

Понижаването на холестерола е голям бизнес. Но, както и преди съм изтъквал, холестеролът не непременно е добър критерий за риск за сърцето.

Така, когато група експерти обяви нови указания за предписания – указания, които насочват акцента към други рискови фактори – това би могло да изглежда като стъпка в правилната посока.

Или не? Новите принципи не се фокусират единствено върху нивата на холестерола. Но те все пак ще добавят милиони хора към списъка на тези, които "се нуждаят" от медикаменти за понижаване на холестерола. Въпреки че "здравословните" нива на холестерола не намаляват риска за сърцето.

В действителност, едно голямо проучване от 2009 г. установи, че половината от хората, постъпили в 541 болници поради сърдечни проблеми, са имали идеални нива на холестерола.

Това е и Мит № 1 за холестерола.

Понижаването на холестерола не може да има пряк ефект върху риска за сърцето.

Ето още шест мита, които вашият лекар може да не ви е обяснил...

Мит № 2: Холестеролът е нещо лошо.

Истината е, че не можете да оцелеете без него. Вие се нуждаете от него за производството на жлъчния сок, който позволява на тялото да усвоява мазнините. Той е градивен елемент на всяка клетъчна стена в тялото. Той е и ключов елемент във формирането на миелин - "обвивката", която предпазва нервните клетки. Лошият LDL холестерол помага за изграждане на чиста мускулна маса.

Мит № 3: Високият холестерол идва от храната, която ядем.

Всъщност, около 3/4 от холестерола в кръвта се произвежда от самото тяло.

 Мит № 4:   LDL (лошият) холестерол е лош за вашите артерии.

Истинският виновник е окисленият лош холестерол. Това е лепкаво вещество, което води до втвърдени, стеснени кръвоносни съдове.

Мит № 5:    Трябва да се съсредоточите върху свалянето на холестерола.

 Това е половината истина. Но по-високите нива на "добрия" холестерол също са важни. "Добрият" холестерол прочиства излишъка от лошия холестерол от вашата система.

 Мит № 6:    Трябва да избягвате месо и яйца.

Грешно! Постното месо и яйцата всъщност повишават нивата на добрия холестерол. И не причиняват голям скок в нивата на лошия холестерол.

 Мит № 7:    Медикаментите са единственият ефективен начин за понижаване на холестерола.

Ето една изненада: Според проучване от 2011 г, яденето на орехи е намалило опасните нива на окисления холестерол с до 1/3.  Хранителните добавки, като хром, бета ситостерол (в орехи, авокадо, кашу, тиквени семки, трици, пшеничен зародиш, соя, бобови растения - б.м. И.В.) и екстракт от чесън, също подпомагат поддържането на здравословни нива на лошия холестерол.

Скоро може би ще добавим още един мит към списъка. Изследователи от Brigham and Women’s Hospital in Boston са тествали новите указания. Използвайки новите изчисления върху пациенти от три големи проучвания - с над 100 000 доброволци - те открили проблем.

 Анализът им сочи, че с прилагането на новите указания  броят на хората, които не се нуждаят от понижаващи холестерола  медикаменти, ще се увеличи до 16.5 милиона.

*          *          *

(Това, че холестеролът не е решаващ показател за сърдечно-съдовите заболявания, не означава да не му обръщаме внимание. Високото ниво на холестерол е сериозен проблем. Ние не можем да го почувстваме или да го видим, но излишният холестерол бавно се натрупва по стените на артериите. В крайна сметка се затруднява притокът на кръв към мускулите... нашите органи... сърцето. И според данните, почти половината от всички американци имат нездравословни нива на холестерол!

Важното е да знаем, че  ние можем да контролираме здравословните нива на холестерола и то с природни средства, без допълнително да увреждаме организма си със статини, като се придържаме към някои промени в начина на живот и хранене. А за целта трябва да познаваме и контролираме състоянието си, т.е. да действаме в разумна посока.

Например, да поддържаме нормални нива на холестерола и триглицеридите, да се грижим за притока на кръв към сърцето и белите дробове, да поддържаме по-здравословно кръвно налягане, като подбираме полезните и избягваме вредните в това отношение храни. Просто да заместим вредните храни с благоприятните. И да подпомагаме организма си с нужните естествени хранителни добавки.

Специално внимание ще обърнем на “тихия убиец” - високото кръвно налягане, което днес има все по-обезпокоителни темпове при жените. А това се приемаше за “мъжки проблем”. Вече не. Почти половината от 74,5 милиона американци с високо кръвно налягане сега са жени. А жените над 65 са още по-склонни от мъжете да имат проблеми с кръвното налягане! Дори по-лошо, може и да не знаете, че имате високо кръвно налягане ... докато нещо ужасно ще се случи. 

Важно! Всички, които проявяват интерес към немедикаментозното решение на проблемите с холестерола и кръвното налягане, трябва да знаят, че има естествени начини те да бъдат решени! б.м.-И.В.)

Kenneth Woliner, MD

https://bestlife-herbals.com/7-things-doctor-may-tell-cholesterol/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *