Може ли CoQ10 да запази зрението ви?

  images (16)

Вземате ли вече CoQ10?

Все повече хора, които познавам, започнаха да осъзнават ползата от CoQ10. Не винаги е било така. Малко е странно като си помислим, че съществува нещо толкова важно като CoQ10, а преди 15 години никой не е знаел за това.

Това е един от най-мощните хранителни нутриенти, които предписвам на моите пациенти. Вече знаете ползата за сърцето и мозъка от CoQ10... а сега има още добри новини.

Разполагаме с нови доказателства, че CoQ10 може да има дълбок ефект върху очното здраве.

Високоенергийните органи, като очите, използват много CoQ10. Поради енергизиращия и защитния ефект на CoQ10, учените решиха да дават от него на хора, подложени на операция на катаракта. 40 души, преминали операцията, са приемали или CoQ10, или физиологичен разтвор (плацебо), два пъти дневно в продължение на 9 месеца.

Хората, които получавали CoQ10, имали по-бърза регенерация на нерва и по-добра стабилност на повърхността на окото по време на проучването без никакви странични ефекти.

Също така CoQ10 ни дава нова надежда, че можем да предотвратим началото на слепота от AMD (свързаната с възрастта макулна дегенерация), въпреки че тези доказателства са били напълно пренебрегвани от конвенционалната медицина.

Унгарски изследователи потърсиха ефекта митохондриална дисфункция при развитието на AMD. Те провели клинично изпитване, за да открият как ранното въздействие с нутриенти, за които се знае, че подобряват функцията на митохондриите, като CoQ10, ще има ефект върху хората с отслабено зрение.

В края на проучването на повече от 100 души изследователите открили огромно подобрение при тези, които вземали нутриенти, включително CoQ10, при всичките четири параметъра на зрението, които измервали.

Хората, които приемали антиоксиданти, включително CoQ10, имали 23% спад в областта зрението, засегнато от AMD, докато плацебо групата имали 13% нарастване.

Това означава, че подобряването на митохондриалния метаболизъм с нутриенти, които давали повече енергийна помощ, подобрява зрението и предотвратява AMD – номер едно причина за слепота в САЩ.

Това става още по-важно с годините, тъй като всички ние губим CoQ10 с шеметни темпове.

Изследване, публикувано от Columbia University показва, че нивата на CoQ10 в ретината падат с 40%, докато достигнете 80 години.

Ръководителите на проучването предполагат съществуването на връзка между по-ниските нива на CoQ10 и цялостното здраве на ретината.

Това добива смисъл, ако се замислите върху него. Очите са сред най-деликатните и сложни органи в тялото. Те работят на пълно работно време ... от събуждането до заспиването. Също така те са под постоянен натиск от вътрешни и външни сили, в това число:

 • UVB лъчи (къси вълни)
 • Свободните радикали
 • Прах, частици и замърсители

Всъщност, проучванията показват, че CoQ10 предпазва клетките в ретината от всички видове радиационно увреждане, включително прекомерното излагане на слънчевите лъчи. Според авторите на изследването на Columbia University, по-ниските нива на CoQ10 означава, че ретината не може да произвежда достатъчно енергия, за да се предпази от увреждането от свободните радикали.

За да дадете на очите си (и останалите жизнено важни органи) силата, от която се нуждаят,  аз препоръчвам:

 1. Използвайте само добрите храни като източник – яйца, авокадо, бадеми, семки от грозде и сусамово семе, които имат съвсем малко  CoQ10 – но никъде няма достатъчно. Единственият добър източник са органичните, свободно отглеждани животни и дивеч. Но ние вече не ги ядем. Най-близкото нещо, което можете да откриете, е месо от хранени с трева животни. То има много повече CoQ10 от месото на животни, гледани в угоителен комплекс.

 

 1. Вземайте добавки всеки ден - Това е един нутриент, от който никога няма да получите достатъчно само чрез храната. Ето защо казвам на всеки, който ще се вслуша, да взема най-малко 50 мг CoQ10 дневно.

 Важно: Съществуват висококачествени хранителни прибавки, които  съчетават  коензима CoQ10 с многобройни   съставки, които трудно се набавят чрез храната в оптимални количества и съотношение - б.м. И.В.

CardioHealth_big        Multi_Maca_big

Ако  имате високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, висок холестерол, възпаление на венците, свързани с възрастта загуба на паметта, хронична умора или сте вегетарианец, увеличете дозата до 100 мг на ден.

Също така, тъй като CoQ10 е мастноразтворим нутриент, вземайте го с мазнини (зехтин, например), за да сте сигурни, че добре ще се абсорбира.

За да разширите силата на CoQ10 и за сърцето си, уверете се, че с вашия CoQ10 вземате и витамин Е, който има големи кардио-защитни качества; В допълнение, CoQ10 понижава C-реактивния протеин, освен това е маркер е за сърдечно-съдови заболявания, повишава и добрият холестерол (HDL). Вземайте най-малко 5 мг.

 

Al Sears, MD

http://www.alsearsmd.com/2013/08/can-coq10-save-your-vision/

3 thoughts on “Може ли CoQ10 да запази зрението ви?

 1. Pingback:

 2. митко

  Здр.аз имам периферна дегенерация на ретината и катаракта пия пикногенол лутамакс дуо,възможно ли е да тушира дегенерацията. Благодаря Ви предварително.

  Reply
 3. Pingback:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *