5 опасни прибавки, които се крият в пакетирания хляб

timthumb (2)

Външният вид може да лъже, а и много видове хляб, етикетирани като "здравословен за сърцето" или "естествен", всъщност не винаги съдържат съставки, които са на висотата на това обещание. Когато купувате търговски хляб, не забравяйте внимателно да прочетете съставките на етикета и избягвайте следните опасни съставки:

Калиев бромат

Тази прибавка е популярна в много търговски хлябове, защото тя заздравява тестото и намалява времето за печене на хляба, което е важно за големите промишлени пекарни. Въпреки че в Америка употребата на калиевия бромат е законна, много други страни по света, включително Европейският съюз, Канада, Бразилия, Южна Корея и Китай, са забранили използването му в храни, поради факта, че е заподозрян канцероген. Едно проучване в Япония свързва калиевия бромат с рака на щитовидната жлеза и бъбреците.

Рафинирани зърна

Рафинираните зърна в продукти, като бял хляб и хлебни изделия, бял ориз и бели бисквити, са нездравословни по редица причини. Рафинираните зърна са лишени от хранителната им стойност в процеса на рафиниране и са богат източник на прости въглехидрати, които се усвояват бързо от организма и са свързани с инсулиновата резистентност, с високото кръвно налягане и с увеличаването на риска от сърдечен удар с около 30%.

Високо фруктозен царевичен сироп

Много хора знаят за тази прибавка в продукти като бонбони, десерти и някои напитки, но не осъзнават, че също така е често срещана съставка в хляба. Тази високо преработена, химически променена прибавка се обработва по различен начин от организма ни: тя се разгражда по-бързо и веднъж попаднала в кръвния поток отива директно към черния дроб, където може да причини дългосрочни щети. Също така е свързана с епидемията от затлъстяване в нашата страна.

Амониев сулфат

Амонякът е най-известен, разбира се, с неговата употреба в домакински почистващи препарати, но за съжаление, също е често срещан в хляба. Бил е прието за безопасен при нивата, в които е използван в хранителните продукти, но много хора все пак го намират за изнервящо. За да го избегнете, четете внимателно списъка на съставките преди покупката.

L-цистеин

Може би най-малко апетитната от прибавките в хляб е съединението L-цистеин, който е аминокиселина, добавяна в тестото, която, като калиевия бромат, намалява времето за печене. Това, което го прави толкова неприятен, е фактът, че е получен от евтин природен източник на протеин: човешкият косъм. Космите се разтварят в киселина, след това химически изолирани и изпратени до търговски пекарни в цялата страна.

Най-добрият начин да се избегнат тези отвратителни прибавки е да се четат внимателно етикетите на храните и да не се купуват продукти, които ги съдържат, или да се пазарува в органични или изцяло натурални пекарни. За да бъдете напълно сигурни в това, което се случва в хляба, просто се научете да го печете у дома: вкусът е чудесен и също така е много по-здравословен!

By Mayimina

http://blogs.naturalnews.com/5-dangerous-additives-hiding-packaged-bread/

More From Mayimina

5 Foods and Herbs for Healing Cancer

6 Foods to Eat with Diabetes this Summer

6 Powerful Natural Alternatives To Antibiotics That Really Work

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *