ХРАНЕНЕ И НУТРИТЕРАПИЯ ПРИ СТАВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

images (7)

Все повече расте броят на специалистите, които вярват, че спазването на определен хранителен режим и приемането на определени хранителни добавки, могат да подобрят състоянието на хората с хронични възпалителни или дистрофични ставни заболявания.

Така например, от изключително значение е да се избегне евентуално прекомерно “подкиселяване” на вътрешната среда на организма. Нормално тя е слабо кисела и това позволява вътрешните органи да функционират оптимално и да не се затруднява обмяната на веществата.

Редица фактори, обаче, като стрес, намалена двигателна активност и най-вече неправилно хранене, могат да станат причина за създаване на по-силно кисела вътрешна среда на организма и за нарушаване на обмяната на веществата.

Признаци за “подкиселяване” на вътрешната среда на организма могат да бъдат хронична умора, главоболие без определени причини, хроничен синузит, трудно повлияващ се от лечение, ускорено развитие на остеопороза и артроза, бавно зарастване на счупени кости, чести алергични реакции и кожни проблеми, намален тургур и еластичност на кожата и лоша миризма на потта, често безсъние и др.

Всички хранителни продукти се разделят най-общо на кисели и алкални, като определящият критерий за това не е вкусът им, а съдържанието на определени вещества. Според специалистите идеалният хранителен режм трябва да включва 80% алкални храни и не повече от 20% кисели храни.

“Кисели храни”: месо и месни изделия, животински вътрешности, яйца, бяло брашно, захар и съответно тестени изделия и сладкиши, кафе, алкохол, газирани напитки.

 images (1)

Алкални храни: мляко, извара, всички плодове и зеленчуци (включително и киселите такива, като портокали, грейпфрути, ананаси и лимони ), гъби, билкови чайове и негазирани минерални води и др.

 citrusovi-plodove-polezni-za-sarce

Например, повишената киселинност на вътрешната среда на организма при хора, които консумират повече месо, тестени изделия или сладкиши и по-малко плодове и зеленчуци, и които прекаляват с кафето, алкохола и газираните напитки, може до известна степен да бъде неутрализирана чрез по-интензивни физически натоварвания, предизвикващи изпотяване. Днес обаче, това се прави от малцина. И организмът си помага по друг начин – като извлича от костите и ставите минерални вещества като калций и магнезий, за да свързва с тях излишните киселини. Последиците са ясни – ускорено разреждане на костното вещество и износване на ставните хрущяли с последващо развитие на остеопороза и артроза, болки и схващане на мускулите и др.

Свободните радикали. Днес медицината разполага с достатъчно данни, които показват, че свободните радикали(които попадат в организма или се образуват в него по различен начин и увреждат тъканите) ускоряват процесите на дегенерация и увреждане на ставите. Това твърди и д-р Нийл Барнард, Президент на Лекарската комисия за надеждна медицина и автор на “Хранете се правилно, за да живеете по-дълго”. За да неутрализираме действието на свободните радикали, трябва да приемаме храни, богати на т. нар. “антиоксиданти” – витамин С, витамин Е, витамин А, селен и др.

Изследване в Масачузетс например, показва, че хора, приемащи по-големи количества витамин С и витамин Е с храната си, имат по-слаби болки в ставите и при тях загубата на хрущялна тъкан в коленните стави е по-слаба, отколкото при останалите хора.

Друго проучване с продължителност 3 месеца върху 30 пациенти с ревматоиден артрит показва, че приемането на “Диклофенак” (нестероиден, противовъзпалителен медикамент) в комбинация с 600 мг витамин Е дневно, упражнява по-добър ефект върху заболяването, отколкото, ако се приема само “Диклофенак”. Това важи както за намаляването на ставните болки, така и за намаляване на времетраенето на сутрешна скованост и за увеличаване на обема на движение в болните стави, а също и за подобряване на общото състояние и на самочувствието на болните.

 Ненаситени мастни киселини. На тях също се възлагат големи надежди в бъдещата борба със ставните заболявания. С най-голяма известност се ползват линоловата и линоленовата киселини, които се екстрахират от различни растения. Те участват в синтезата в организма на простагландини от тип Е1 (вещества със силно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие).

Проучвания показват, че ненаситените омега–3 мастни киселини, съдържащи се в рибите от северните морета, в лененото семе и др, могат да забавят развитието и размножаването на клетки, участващи в ставното възпаление.

 images (3)

Анализ, базиращ се на 10 изследвания за ролята на омега–3 мастните киселини, направен от специалисти от Бригъм и от Женската болница в Бостън, доказва, че приемането на рибено масло в продължение на 3 месеца води до леко, но отчетливо, намаляване на болките в ставите и на сутрешната скованост.

Глюкозамин и хондроитин сулфат.Става въпрос за вещества, които са произвеждани по естествен път от организма. Установено е, че производството на глюкозамин в организма спада прогресивно след навършването на 25 годишна възраст.

Многобройни са изследванията, които доказват, че приемането на глюкозамин или на хондроитин сулфат може да доведе до подобряване на структурата на увредения хрущял и до намаляване на болките в ставите.

Това е и мнението на д-р Алън Ликтбраун, асистент по ревматология и вътрешна медицина, Директор на отделението за алтернативна медицина към Медицинския факултет “Робърт Ууд Джонсън” в Ню Джърси.

Италиански учени направили паралел между действието на нестероидните противовъзпалителни медикаменти и на хондроитин сулфат върху артрозата на колянната става.

Приемането на нестероидни противовъзпалителни медикаменти водело до бързо намаляване на болките, които обаче веднага се връщали след спирането на медикаментите.

Що се отнася до хондроитин сулфата, било необходимо по-дълго време, за да могат пациентите да почувстват намаляване на болките и подобряване на състоянието, но затова пък този положителен ефект продължил три месеца след прекратяване на приема на медикамента.

изтеглен файл (2)

Да не говорим за сериозните странични въздействия на нестероидните противовъзпалителни медикаменти върху човешкия организъм, каквито липсват при хондроитин сулфата. Д-р А. Коен изнася данни в списанието “Pensylvania Medical Journal”, че 70 % от хората, страдащи от ревматизъм и артрит, които са били лекувани с глюкозамин, са дали добра, до отлична, оценка, свързана с намаляване на болките и на чувството за скованост в болните стави.

images (6)

Манган, цинк и метил сулфонилметан (МСМ) – вещество от морски произход, съдържащо сярна съставка. Манганът и сярата са елементи, които се съдържат в малки количества в организма, но имат изключително голямо значение за обмяната на веществата. Те участват в многобройни ензимни системи, включително и такива, отговарящи за нормалното развитие на костната тъкан и за поддържането на нормален състав на ставната течност. Манганът, заедно с цинка, спомагат за неутрализирането на действието на свободните радикали, които играят голяма роля във възпалителните процеси. Установено е, че количеството на цинк в кръвта е намалено при хора със ставни заболявания и изследването по този въпрос е публикувано в специализираната литература. От своя страна д-р А. Симкин публикува в сп. “Lancet” (едно от най-престижните специализирани медицински издания в света) резултатите от даване на цинков сулфат на болни с ревматизъм. При всички пациенти било отбелязано значително намаляване на болките в ставите и увеличаване на ставната подвижност.

Хрущял от акула. Хрущялът от акула е богат на калций, фосфор и мукополизахариди – вещества, участващи в изграждането на ставния хрущял.

http://ekolab-bg.com/?PageID=5&RecordID=19

One thought on “ХРАНЕНЕ И НУТРИТЕРАПИЯ ПРИ СТАВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

  1. Pingback:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *