Съвременното хранене води едновременно до дефицити и излишества или за феномена „гладен дебелак“

images (38)

Колкото по-развито, по-цивилизовано е едно общество, толкова хората са по-отдалечени от природата,храната е все по-преработена и “обогатена” до степен, че организмът не може да я разпознае, губи много енергия, за да я обработи и все повече се задъхва от натрупваните токсини. По тази причина затлъстяването днес, например, добива епидемични размери, докато всъщност клетките остават гладни, неправилно функционират, остаряват, умират.

Изследване за Европа показва колко сериозен фактор са дефицитите. Според данните,  в Германия 15 000 човека годишно умират от сърдечен удар поради липса на фолиева киселина. Ето и класацията на изследваните дефицити: на първо място е недостигът на фолиева киселина, като се подчертава, че само един процент от населението на Европа достига до минималните стойности на фолиева киселина (значи по отношение на този елемент дефицитът достига 99 %). На второ място се нарежда селенът, който се знае, че е защитен фактор за клетките. На трето място е дефицитът на хром, така важен за обмяната на веществата, а на четвърто място се нареждат йодът и цинкът, с подчертано значение за имунната система.

Според експертното мнение на Prof.Ian Brighthope,26% процента от пациентите, които се изписват от болниците, са по-недохранени, отколкото когато са постъпили.А причината, поради която те са влезли,в 80-90% от случаите е непълноценното хранене.

Впечатляващи са данните, които дава Патрик Холфорд, което е и част от обяснението на свръхдефицитите днес:

Рафинирането на ориза и брашното отстраняват 90% от микроелементите. Ето и данните за загуба на микроелементи, причинени от обработка на храната: 98% от хрома липсва в бялото брашно, 78% - в рафинираната захар и 86% - в полирания ориз. 95% от цинка липсва в бялото брашно, 88% - в рафинираната захар и 89% - в полирания ориз. 92% от мангана липсва в бялото брашно, 54% - в рафинираната захар и 75% - в полирания ориз. Интересно, защо трябва чрез рафинирането да се премахват естествено съдържащите се елементи, а след това да се “добавят” със загриженото “обогатяване”?

Дефицитите и ниската хранителна стойност на поеманата храна е причина тялото да сигнализира и “настоява” за доставяне на нужните му хранителни вещества чрез чувството на глад. Неправилното дешифриране на сигналите за глад води до повишаване на теглото. И тогава често хората с наднормено тегло хората започнат да се ограничават в храната. Подлагайки се на диета за отслабване, фактически те забавят метаболизма си, тъй като организмът минава в режим “запас” и влошаването на състоянието продължава, включително и заради опасния йо-йо ефект. Защото резултатът е отново същият – клетките продължават да гладуват. А щом те гладуват, тялото ще ни изпраща най-разнообразни сигнали: от чувство на глад до все по-задълбочаващи се хронични проблеми, които всъщност отразяват отклоненията от нормалните функции.

изтеглен файл (10)

По този повод Джон Гейбриъл (Jon Gabriel), известен днес с Методът Гейбриъл, споделя, че непрекъснато е изпитвал чувство на глад и в отговор на това непрекъснато е поглъщал още и още храна, докато станал 185 кг. След много опити  и различни скъпоструващи системи за отслабване той попадал всеки път в зоната на йо-йо ефекта. Когато състоянието му става критично опасно, Джон поел нещата в свои ръце, започнал да се образова и, достигайки до истинските причини, трогателно възкликва: “Горкото ми тяло било гладно!” Джон “грижовно” се тъпчел, трупал килограми, а всъщност тялото му продължавало да гладува. Това е феноменът “гладен дебелак”.

Има и още една причина, поради която организмът днес повече от всякога се нуждае от полезни хранителни вещества: защото всъщност те ни предпазват от неизбежните токсини, които достигат до нас чрез замърсената храна, въздух и вода.  Д-р Стивън Дейвис анализирал 65 000 проби от кръв, коса и пот и стига до извода, че с увеличаването на възрастта количествата олово, кадмий, алуминий и живак у хората се увеличават, докато тези на магнезий, цинк, хром, манган и селен намаляват.

Ian Brighthope споделя: Няма да стигнете доникъде с пациент,който има психични смущения,ако мозъкът му гладува или е отровен.Медицински факт е, че ако изследвам костите ви,в тях ще има 5000 пъти повече олово, отколкото ако сте били египетски фараон.Ако вземем мастна проба, там все още ще има ДДТ, ДДЕ и ДДД, въпреки, че ДДТ е забранен много отдавна. А също и много други химикали.

Излаганите данни подсказват, че трябва да намираме начини за попълване на дефицитите и за достигане на желания баланс чрез комбинация от естествени храни и естествени хранителни добавки. Моето лично убеждение е, че хранителните добавки, когато са естествени, т.е. следват природната формула, са част от храната ни, просто по-концентрирана и много често поднесена в синергичен вид и подходяща комбинация. Единственото условие е да са естествени и с високо качество.

Ако наистина желаем да постигнем добро здраве, трябва да сме готови да се откажем, макар и постепенно, от вредните храни, да ги заменим със съответните благоприятни храни и, разбира се, да ги допълваме с хранителни добавки. “Защо и  хранителни добавки, ако използвам благоприятни храни?” – това възражение е много популярно, защото хората са наплашени (често с основание) и смятат, че това е поредният опит да им продадат нещо (отново с основание). Известно е, че 95% от хората щом усетят, че искат нещо да им продадат нещо, автоматично се отдръпват и отказват. Или стават толкова силно подозрителни, че трудно можеш да се въоръжиш с необходимото търпение, за да обсъдите ползите. “Знам ги аз тези!”, “Гледат си само печалбите”, заяви наскоро един юнак, чийто собствен бизнес е изграден изцяло на този принцип. Може би и затова е толкова убеден.

Ето затова искам да повторя, че днес хранителните добавки са необходими и е въпрос на разумен избор, на правилно решение за собственото здраве. Не е въпрос на сделка. Благоприятното, полезното хранене става оптимално, когато съумеем да осигурим необходимите на организма хранителни вещества. Днес не можем да постигнем оптимално хранене без хранителни добавки, просто защото организмът има нужда от пълната палитра естествени нутриенти, които все по-трудно успяваме да доставим. При изричното условие да са качествени, благодарение на концентрираната си формула хранителните добавки изпълняват единствената си задача – да попълват дефицитите ни, като по този начин да подпомагат здравето ни. Затова, аз лично, ежедневно допълвам трудно подбраното си меню с качествени хранителни добавки и първо тях гледам да си осигуря. Фактически, от доста време на обичайната храна гледам по-скоро като на добавка.

Хранителните добавки не са лукс, не са мода. Днес те са потребност. Важното е да са от качествени, природни източници. Стотиците автори, които изследват здравословното хранене и, респективно, здравословния начин на живот, категорично подчертават необходимостта от присъствието в ежедневното хранене на мултивитамини, мултиминерали, полезни мазнини и други нутриенти. Следващ въпрос е как да си ги осигурим, кои добавки да изберем, кой ги  произвежда, какво действително съдържат и т.н., и т.н. А за да знаем кога, какво и колко да вземаме, разбира се, трябва да подхождаме индивидуално. Но главната ми цел е да се научим да “чуваме” тялото си, то ще ни ориентира, то ще подскаже приоритетите си. В строго специфичните ситуации обсъждането с истински фамилния лекар би било прекрасно.

Откъс от книгата „Помислете върху това...Кога, защо и как да поддържаме нашето здраве“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *