За да живеете по-дълго и по-добре, правете това на всеки седем минути

  live-longer-better-every-seven-minutes-800x600

С възрастта тялото ви става по-уязвимо към увреждания и боледуване. Но едно просто антиейджинг действие, което отнема само секунди, може да съкрати времето, нанасящо вреда на вашите мускули и органи.

Изследване показва, че съвременният ни навик да седим може да влошава здравето ни с течение на годините. За да се преборите с този процес, казват изследователи от University of Lisbon в Португалия, станете от стола или дивана си и се движете около девет пъти на всеки час. Всичко, което трябва да направите, е просто да се изправяте на всеки седем или осем минути.

"Като обща констатация, по-възрастните хора би трябвало да правят девет прекъсвания за всеки час, прекаран в седнало положение," каза пред Ройтерс изследователят Luís B. Sardinha. "В действителност, самият акт на изправяне може да бъде път към постигане на една подобрена физическа функция в по-късна възраст."

Португалските учените измервали движенията на повече от 215 души на възраст 65-94 години в продължение на четири дни. След това те проследили тяхната мускулна сила, гъвкавост, аеробна издръжливост и сръчност.

"Все пак, нашите данни показват, че само една пета от участниците бяха приели препоръката за 30 минути на ден от умерена до силна интензивност на физическа активност", казва Sardinha.

Изследователите открили, че хората, участващи в проучването, които често прекъсвали седналото положение, имали много по-голяма здравина и издръжливост спрямо хората, които рядко се помръдвали от седалките си.

Те стигнали до извода, че нарушавайки седящото си положение около 80 пъти през деня, около девет пъти на час, може би ще ви помогне да се преборите с някои от негативните последици от стареенето и седенето.

Не поемайте тези състаряващи ефекти седейки. Станете и се отървете от тях.

 Carl Lowe

http://easyhealthoptions.com/live-longer-better-every-seven-minutes/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *