Високата цена на нездравословните храни-боклуци

high-cost-junk-food-800x600

Макар че привлекателното пакетиране и богатото присъствие на партитата на нездравословните храни (junk food) и безалкохолните напитки  ги правят да изглеждат задоволително безвредни и евтини, преработената храна има висока цена.

Нашият вкус към пребработената храна доведе до огромно нарастване на хората, които са със затлъстяване и страдат от диабет, а също и от проблеми със сърцето. Така, ако напоследък сте отсъствали от работа поради болест, има голям шанс това да е свързано с наднорменото ви тегло и с лошия избор на храна. Проучване в Mailman School of Public Health на Колумбийския университет показва, че за бизнеса в САЩ затлъстяването води до разходи от 8,65 милиарда долара годишно поради отсъствия. Това представлява 9% от всички разходи, направени поради отсъствия от работното място.

Изследователите откриха, че в един щат като Wisconsin отсъствията от работа, причинени от затлъстяване, костват повече от 14 милиона на година. А в Калифорния тази сума годишно е повече от 900 милиона долара годишно.

"В областите, в които местната работна заплата е по-висока или има висока степен на затлъстяване, стойността на загуба в производителността наистина се добавя към разходите", казва изследователят Y. Claire Wang, който е съ-ръководител на the Obesity Prevention Initiative at Columbia University’s Mailman School of Public Health.

В целия свят, глобалната стойност на затлъстяването достигна 2 трилиона щатски долара годишно като разходи за здравеопазване и други икономически последици, според доклад на McKinsey Global Institute.

Тези разходи се равняват на това, което се спести  от икономиите чрез здравеопазването за пушачи или на общите разходи на тероризма, войната и въоръжено насилие.

 "Затлъстяването не е само здравен проблем", предупреждава изследователят Richard Dobbs. "Това е голямо икономическо и бизнес изпитание.“

images (56)

"В доклада се отбелязва, че 30% от всички хора на планетата сега са с наднормено тегло или затлъстяване, а 15% от всички разходи за здравеопазване вече са свързани с нашето тегло. В допълнение, 2,8% от световния брутен вътрешен продукт е засегнат.

Това означава 2 трилиона причини да се изоставят картофения чипс и безалкохолните напитки.

December 11, 2014 | Carl Lowe

http://easyhealthoptions.com/high-cost-junk-food/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *