Царят на ядките може да помогне в борбата срещу Алцхаймер и други заболявания

изтеглен файл (15)

Вече споделих с вас за новото проучване, което показва, че флаванолите, открити в тъмния шоколад, могат да помогнат на възрастните мъже и жени да свалят до 30 години от когнитивната им възраст. Днес ще ви разкажа за още един природен „усилвател“ на мозъка: ореха. Според науката, тази храна, наречена "цар на ядките", е истинска мозъчна електростанция.

Всъщност, едно ново проучване установи, че орехите могат да помогнат за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер (AD) при лабораторни животни. За това изследване учените от New York State Institute for Basic Research in Development Disabilities, поставили мишки, отглеждани в условия да развият болестта на Алцхаймер (AD), на специална ежедневна диета, съдържаща 6% или 9% орехи. При хората това количество орехи е еквивалентно съответно на 30 и 45 грама орехи на ден.

Контролната група мишки, отглеждани също в условия да развият AD,  на които не  давали орехи, показали сериозни дефицити на паметта, нарушена способност за учене, лоша двигателна координация и тревожност.

За разлика от тях, и двете групи мишки на AD, които били на богата на орехи диета, показали значителни подобрения в уменията за учене, паметта и двигателното развитие. Те също имали и по-ниски нива на тревожност.

Ободряващо е да се видят добри новини, идващи от Центровете за проучване на развитието на увреждания. Тези изследователи признават, че няма известно лечение за болестта на Алцхаймер. Но тяхното проучване дава обещаващи насоки за бъдещи изследвания върху хората на ползите за мозъка и на защитния ефект на орехите.

Изследователите предполагат, че високото антиоксидантно съдържание на орехите може да е фактор, допринасящ за защитата на мозъка срещу онзи вид дегенерация, който обикновено се наблюдава при AD. Всъщност, експертите вярват, че оксидативният стрес и възпалението са важни характеристики на това заболяване. Но както съм изтъкна преди, хората подхвърлят понятието "антиоксидант" без цялостна преценка на истинската химия или биохимия.

Плюс това, защо да не се помисли за мастните киселини, открити в орехите, като за важен, спомагащ фактор? Редица предишни изследвания водят към есенциалните мастни киселини, открити в орехите и други ядки, с техните многобройни ползи за здравето –  от предотвратяване на диабета и сърдечно-съдовите заболявания до полезността за мозъка и нервната система.

Много учени като че ли все още не могат да мислят за някои мазнини като притежаващи ползи за здравето. (Може би погрешните препоръки на правителството за мазнините дадоха "лоша репутация" за тях за десетилетия наред.) Но незаменимите мастни киселини са особено важни за мозъка и нервната тъкан.

Ако сглобим цялата картина, няма непременно да достигнем до старите "антиоксидантни“ хипотези, за да обясним всички ползи на ядките за здравето.

Разбира се, може би сте забелязали също, че орехът прилича на човешкия мозък. И това може да не е просто странно съвпадение.

images (48)

В древна Гърция и Рим, през Средновековието в Европа и до колониалните времена в Америка, учени, лекари и философи вярвали, че божественият "подпис" на Природата може да осигури знаците за дейността на растенията. Така, тъй като орехът прилича на мозъка, той помага на мозъка. Мнозина наричат тази природна философия "Доктрина на подписите."

Разбира се, всяко нещо, което увеличава циркулацията на кръвта към мозъка, е полезно. Така, например, можете да получите някои допълнителни предимства просто чрез счупването на ореховите черупки. Да не говорим за цялото упражнение, което ще направите, търсейки в къщата уреда за чупене на орехи.

В днешно време, разбира се, е много по-лесно да се намерят обелени орехи в магазина.

Ако си купите повече обелени ядки, е добре, но аз препоръчвам закупуване на по-малки количества за даден момент, така че да не гранясват. (Орехите с черупка издържат дълго време свежи, какъвто е замисълът в Природата за семената да издържат зимата и да са силни за покълване през пролетта.)

Пазете обелените орехи на хладно и сухо място, за да се запазят свежи. Само 4-5 ореха на ден ще свършат работата.

Можете също така да направите орехово масло, орехова паста и орехово олио. Отново да кажем, те вече са достъпни на пазара, но можете да си направите свои собствени чрез смилане на ядки. (Може да се наложи да добавите малко допълнително масло.)

Marc S. Micozzi, M.D., Ph.D.
Source:

"Dietary Supplementation of Walnuts Improves Memory Deficits and Learning Skills in Transgenic Mouse Model of Alzheimer's Disease. Journal of Alzheimer's Disease, Volume 42, Number 4 / 2014

По пощата от 05.12.2014 на Dr Marc Micozzi, MD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *