Махнете се от вашата смъртоносна седалка

get-death-seat-800x600

Има много начини да се умре; никой не е добър. Повечето от нас не умират  поради природно бедствие или травматично събитие. Не, нашите смъртни случаи са бавни и преднамерени и въз основа на нашите избори на начин на живот. Ние умираме от болести, и то предотвратими болести, като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания: с други думи, болести на лукса или, както някои биха казали, болести на мързела.

Въпреки че знаем какво да правим, вместо това ние се отдаваме на лоши храни и лоши навици. И така, вярвате или не, нашата смърт е форма на самоубийство. Ние избираме да умираме преждевременно чрез доброто качество да не избираме да правим нещата, които ще удължат нашия живот.

Нация от граждани със заседнал начин на живот

Храненето и упражненията са двете главни опори на изграждането на здравето и на превенцията болестта - и ранната смърт. Нещо повече, нашите избори ни поставят в положение да се справяме с твърде много стрес, да спим твърде малко часове на нощ и да се ангажираме с дейности, които износват телата ни.

Нещо повече, сега сме нация от хора със заседнал начин на живот, нация от седящи. Събуждаме се от сън и сядаме на масата, седим на диваните си, седим в колите си, седим на работните си бюра, и сядаме отново в автомобилите си, на масите си и на нашите дивани отново. И всичкото това седене, независимо от това дали правим упражнения или дали се храним правилно, ни води до преждевременна смърт.

Седалището на смъртта

Миналия месец Journal of Internal Medicine публикува проучване, озаглавено „Времето, прекарано в седене“ и неговата връзка с риска от заболяване, смъртност и хоспитализация при възрастни". Авторите на този систематичен обзор и мета-анализ проучили данните от близо 50 проучвания, включително тези, открити в MEDLINE, PubMed, EMBASE, CINAHL, Cochrane Library, Web of Knowledge, and Google Scholar databases  от август 2014.

Целта на мета-анализа е да се определи количествено връзката между времето, прекарано в седене и хоспитализациите, общата смъртност, сърдечно-съдовите заболявания, диабета и рака при възрастните, независимо от физическата активност. Това, което открили, е шокиращо, ако може би не е неочаквано.

Техните резултати довели учените до заключението, че "удълженото време през което седиме винаги е  свързано с лоши за здравето резултати, независимо от физическата активност."

Фактите

Позволете ми да преразгледам последната част на предходното изречение. Без значение колко тренирате и колко добре се храните, все още сами се поставяте в риск от преждевременна смърт от предотвратими болести като диабет тип 2 и сърдечно заболяване, само защото седите твърде дълго.

Данните, предоставени от Световната здравна организация (World Health Organization), разглеждат заседналия начин на живот в перспектива.

  • Недостатъчната физическа активност е един от 10-те водещи рискови фактори за смърт в световен мащаб.
  • Недостатъчната физическа активност е ключов рисков фактор за незаразните болести (ХНБ) като сърдечно-съдовите заболявания, рака и диабета.
  • Физическата активност има значителни ползи за здравето и допринася за предотвратяване на незаразните болести.
  • В световен мащаб, един от всеки четирима възрастни не е достатъчно активен.
  • Повече от 80 % от подрастващото население в света е недостатъчно физически активно.

Защо седенето променя нашето здраве

Според ръководителят на изследването Aviroop Biswas, "Когато ние стоим, определени мускули в тялото ни работят много усилено, за да ни държи в изправено положение ... Седим ли дълго време ... метаболизмът ни не е толкова функционален, а бездействието е свързано с много негативни ефекти."

Според тази теория, появата на болестта е проблем на метаболитна функция. Това може да бъде, след като проучването установи, че упражняването дори по час на ден - което е много за повечето възрастни американци - просто не е достатъчно. Не самото упражняване, а фактът, че физическата активност не се разпростира през целия ни ден.

Станете по-активни

Просто като станате по-активни - и по този начин по-малко седящи - можете да намалите риска си от редица предотвратими болести, като диабет, сърдечни заболявания и рак. Физическата активност не означава непременно, упражнения, все пак. Упражнението е по-планово и изисква човек да си отдели съответното време. Физическата активност просто означава да бъдете по-активни физически и по този начин седейки за по-кратки периоди от време през деня.

Добрата новина е, че има почти безкраен брой неща, които можете да правите, за да промените ежедневието си по начин, който дава възможност за повече физическа активност. Позволете ми да споделя с вас няколко неща, които съм направил, за да добавя към моята квота от допълнителна ежедневно физическа активност:

  • Когато е възможно, паркирам на улицата или в пространство, отдалечено от входа на сградата, в която трябва да вляза. Това ме принуждава да ходя малко повече.
  • Винаги се качвам по стълбите, а не с асансьор. Ако етажът е твърде висок (да речем над от пет етажа), бих изкачил първите няколко етажа по стълбите и после може да взема асансьора за останалата част от пътуването. Понякога не е "учтиво" да се появя в потни дрехи.
  • Ползвам ръчна кошница, когато пазарувам в магазина за хранителни стоки. Това ме кара да нося тежката кошница, а и също да правя по-малки тура по няколко пъти на седмица. Това означава паркиране далеч от вратата, ходене и носене на кошници няколко дни седмично. Където е възможно се старая да ходя до магазин, поща, паркинг и т.н., в допълнение към програмата ми да ходя ежедневно в продължение на най-малко на 15 минути.
  • Всеки път, когато съм на телефона, вкъщи или на работа, аз се изправям. Телефонът е сигнал да стана от седалката и да стоя.

Това са само някои от начините, по които можете да станете по-активни и по този начин по-малко заседнали. А изследването ни показва, че седенето по цял ден е водеща причина за предотвратима ранна смърт, дори и да тренираме всеки ден.

February 11, 2015 | Dr. Mark Wiley

http://easyhealthoptions.com/get-death-seat/

References
Sedentary Time and Its Association With Risk for Disease Incidence, Mortality, and Hospitalization in AdultsAnnals of internal Medicine
Physical activity — World Health Organization

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *