Защо навикът за пушене се разрушава толкова трудно?

dont-rush-kick-smoking-habit-800x600

Ново изследване [1] върху пушенето хвърли малко повече светлина върху това кое точно прави толкова трудно за някои пушачи да премахнат този навик, като същевременно осигурява важни съвети за тези, които се опитват да се откажат.

Изследователи от University of Copenhagen са установили, че пушенето първоначално увеличава мозъчната активност, което може да е навик-формиращ стимул, впримчващ много пушачи. Но тъй като пушачите продължават да пушат, тъканта в мозъка бързо се адаптира към стимула и първоначалният "мозъчен прилив" изчезва.

За съжаление, с времето повечето пушачи са окопани в навика. И когато те спрат да пушат, поеманият от мозъка кислород и кръвният поток намаляват веднага със 17%. Сканирания на мозъка показват, че редовните пушачи могат да изпитат нещо подобно на състоянието на деменция. Това неприятно усещане вероятно обяснява защо за толкова много хора е трудно да разрушат навика си да пушат.

Изследователите заключават, че пушачите, на пръв поглед, трябва да продължат да пушат, само за да поддържат нормално функционирането на мозъка си. Но това не означава, че е невъзможно да се сложи край на този изключително нездравословен навик. С течение на времето пушачите могат да станат по-малко зависими от пушенето, но учените не могат да кажат точно колко време ще е нужно на мозъка на бившия пушач да си възвърне нормалната консумация на енергия и приток на кръв.

Тези резултати предполагат, че постепенният подход за спиране на цигарите може да намали най-тежките симптоми на въздържането и да позволи повече пушачи успешно да се  отърват от вредния навик.

Kellye Copas

http://easyhealthoptions.com/dont-rush-kick-smoking-habit/

[1]  Smoking normalizes cerebral blood flow and oxygen consumption after 12-hour abstention — Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *