Нарастващият риск от рак

growing-cancer-risk-800x600

Голямо глобалното проучване, включващо около 900 000 души от цял свят, е открило нарастваща заплаха от рак, с която  повечето от нас не са наясно. Ако регулирате начина си на живот сега, имате възможност да избегнете тази опасност.

Мета-анализът, извършен от китайски учени показва, че наличието на преддиабетно състояние с  повишена кръвна захар, което предшества диабет тип 2, дава 15% по-висока вероятност от развитие на рак.

В това проучване се анализират и други изследвания, на хората с повишени нива на захар в кръвта. 16 проучвания, които бяха включени в този анализ, бяха  проведени в Азия, САЩ, Европа и Африка.

Учените посочват, че увеличението на рака при хора с преддиабетно състояние може да се дължи на факта, че  постоянно високата кръвна захар води до състояние, което се нарича "хроничен оксидативен стрес" в организма. Това означава, че се натрупва вредно вещество (свободни радикали), което увреждат клетките и клетъчните мембрани. В допълнение, повишената кръвна захар може да доведе до високо ниво на глицирани крайни продукти, токсични вещества, които могат да причинят рак.

Друг проблем възниква, когато инсулиновата резистентност влезе в играта. Ако кръвната ви захар е хронично повишена, панкреасът работи извънредно, секретирайки хормона инсулин, който би трябвало да стимулира клетките да поемат захарта от кръвта. Когато клетките се съпротивляват на инсулиновия ефект, повишената работа на панкреаса може да позволи на раковите клетки да растат и да се делят по-бързо.

Изследователите предупреждават, че в САЩ процентът на преддиабетните състояния отчете ръст от 29 процента през 2002 г. до 36 процента през 2010 г. (още не е определено какъв е процентът днес.)

Това означава, че ако имате повишена кръвната захар, вие сте изложени на повишен риск от рак (както и пълен разцвет на диабета). Но ако тренирате всеки ден, за да отслабнете, ядете повече плодове и зеленчуци и премахнете обработените храни и захарта от вашата трапеза, може да имате възможност да  избегнете тези здравни проблеми.

Carl Lowe

http://easyhealthoptions.com/growing-cancer-risk/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *