Спрете да се фокусирате върху това какво трябва да избягвате в диетата си

woman-holding-a-carrot-looking-skeptical

Може би сте започнали нов здравен или хранителен подход, правейки списък на всички храни и напитки, които да избягвате. Този подход не е много ефективен в дългосрочен план по редица важни причини:

 • В крайна сметка се чувствате лишени. Невъзможно е да не забележите всички неща, които сте свикнали да ядете и да пиете, и така в крайна сметка оставате с усещането, че ви липсват.

 • Не сте намерили заместници на нещата, които обичате. Сякаш нищо не може да бъде толкова вкусно като нещата, които вече "не се допускат" да ядете.
 • Другите ядат нещата, които обичате да ядете и да пият напитките, които се опитвате да избягвате. Това води до увеличаване на чувствата си на лишения, като ви се чувства пренебрегнат и сам в стремежа си за здраве.
 • При съвременната комерсиализация на храните става трудно да намерите такива, които са вкусни, питателни и да не са с висока цена. Това се дължи главно на факта, че повечето хора не търсят такива храни, а също и защото няма много хора, които са овладели изкуството приемат здравословни, пресни храни и превръщането им в здравословно ястие или дори във вкусни, "здравословни" сладки лакомства.
 • Може да се объркате кои храни и напитки трябва да избягвате, и дори защо трябва да ги избягвате, тъй като четенето на етикетите на храните е станало доста объркващо преживяване. Освен ако нямате някакви указания, вие не можете да разберете какво производителят съобщава на етикета.

Започнете с фокусиране върху това какво да включите

Далеч по-лесен подход е да се фокусирате върху това, което е необходимо да включите в диетата си. Когато вашият фокус се измести към добавянето вместо към изваждането, вече имате напълно различна нагласа.

Вместо постоянно да търсите какво да премахнете/изоставите, сега вече търсите това, което може да включите. Престава усещането ви за лишение и вместо това се чувствате изпълнени с възможности.

Ето някои примери за нещата, които можете да започнете да добавяте към вашата диета:

 • Повече пресни зеленчуци и сочни плодове вместо пакетирани храни – и ако вие си правите здравословен дресинг, песто, сосове с ядки, вашите пресни храни ще бъдат както вкусни, така и здравословни.
 • Пресни ядки и семена, вместо печени, овкусени ядки – които можете да комбинирате със сушени на слънце домати за голяма закуска или с годжи бери, стафиди или боровинки за великолепно здравословно попадение.
 • Печени вместо пържени царевични кракери – и ако направите салса и хумус, можете да имате вкусно мини ястие с полезни мазнини, вместо царевичните и картофените кракери, които повечето хора ядат и които съдържат вредните транс мазнини.
 • Пресни плодови и зеленчукови сокове, вместо газирани напитки – един прост трик е да вземете газирана вода, да добавите пресен портокалов или ананасов сок, както и пресни плодове, мента и няколко резена пресен зелен лимон. Докато всеки друг пие обичайните, изкуствени безалкохолни напитки, вие отпивате естествени, цветни, интересни "коктейли".
 • Използвайте билки и подправки, за да правите пресни салатни дресинги и сосове вместо салати и гарнитури, пълни с изкуствени прибавки.
 • Използвайте висококачествени, студено пресовани маслинови, орехови и растителни масла вместо увредените, дълготрайни масла. Направете си собствени ароматизирани масла чрез добавяне на пресен чесън и розмарин.
 • Висококачествен, 70% черен шоколад, вместо натъпканите с прибавки шоколади. Разтопете висококачествен шоколад, разбъркайте го с пресен кокос и го оставете в хладилника за няколко часа.
 • Ароматен, плодов билков чай ​​вместо скучните чай и кафе – има вкусни билкови чайове, някои от които са естествено доста сладки.
 • Лека закуска от сушени плодове и ядки вместо бонбони или чипс – лициум (годжи бери) с макадамия, сушени на слънце домати с орехи. Сушени боровинки, ананас и манго са много вкусни лакомства, но за отвреме навреме, тъй като са с доста високо съдържание на фруктоза, която не е здравословна в големи количества.

„Лошите храни“ в крайна сметка „изпадат“ по естествен начин от вашата диета

Прекрасният резултат от приемането на този подход означава, че в крайна сметка  "изчезват" храните, които се опитвате да избегнете, тъй като вече не съществува пространство за тях в диетата ви. Всъщност, вие не можете да ядете, както всички лоши вредни храни, така и здравословните допълнения – бихте били заети през целия ден, а също така ще се чувствате отвратително/ужасно!

Бавно, но много сигурно, храните, които знаете, че не са добри за вас, автоматично ще отпаднат, тъй като са били заменени с по-здравословни алтернативи.

Дори не трябва да полагате големи усилия, тъй като ще носите вкъщи храните и напитките, които добавяте. По подразбиране, тези, които не желаете в живота си, ще останат там, където им е мястото – по рафтовете в супермаркета!

Почувствахте ли ползите от фокусирането върху добавянето?

9 March, 2015

По пощата от FoodMatters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *