Лекувай себе си? Наистина ли мислите, че човек може да стане свой собствен лекар?

stay-away-foods-warp-immune-system-800x600

Много често, да. Това не е нито невъзможно, нито незаконно и е все по и по-важно по всяко време. Лечението е твърде голяма тема за всеки човек, за да знае всичко. Доколкото това твърдение включва вас и мен, то също така включва и вашия лекар. Но не е невъзможно да научите повече, отколкото вашият лекар знае, особено в ключови области. Можете да вземете някоя книга или копие, да я прочете, да я приложите и да си очертаете практическите заключения от нея. Това, което ще четете, е просто това, което всеки лекар чете. Фактически, вие може да откриете материал, който вашият лекар никога не е виждал или е видял, но никога не го е проучвал. С добра библиография, любознателен ум и постепенно натрупан опит няма причина да не можете да получите значителна компетентност при собственото си лечение, а и на семейството ви в много случаи. Запомнете, че провеждайки вашето проучване, вие също така вече ще имате знания, когато  наистина ви се наложи да имате нужда от лекар.

Това не е ли задължение именно на лекарите? Не е ли това тяхна специална област, в която да бъдат официално обучени авторитети по въпросите на здравето?

В най-общия смисъл, да. Но докторският авторитет в Америка често надхвърля неговите знания. Цели съществени области от знания върху лечението (healing) са пренебрегвани и отхвърляни, защото са неортодоксални и не медицински. Образованието на докторите изглежда изчерпателно, пълно, въпреки че те учат толкова много за медикаменти и хирургия, и толкова малко за хранене, гладуване, билкови лекарства, гръбначни манипулация, масаж, витаминни и минерални терапии и много други, така че разбираме, че тяхната квалификация е само частична

Това не отнема нищо от тяхната всеотдайност като личности, обаче, бидейки личности, те са склонни да поставят някои теории над други, някои конкретни практики над други алтернативи, упорствайки както срещу различните, новите становища, така и срещу фактите. Това важи за всеки човек, но наша е отговорността да вземаме предвид всички нови становища и факти, да изчерпваме докрай всички теории в усилията ни да лекуваме и предотвратяваме заболяванията.

Ако ние учим повече от лекаря във важните за нашето здраве области, наше морално право е да прилагаме тези знания за своето и на семейството ни подобряване. Ние се нуждаем от тотално здраве, което е нещо повече от медицински одобреното здраве.

Нашето здраве не бива да се ограничава до опита на нашия лекар, а да го повишаваме чрез нашия собствен опит.

Доктор Andrew Saul отговаря на зададени въпроси

One thought on “Лекувай себе си? Наистина ли мислите, че човек може да стане свой собствен лекар?

  1. ЛИЛЯНА МИНЧЕВА

    Знанията за здравето са много ценни и на мен специално много интересни, защото научавам колко съвършен е нашият организъм и как перфектно се справя с неравновесните процеси, стига да му се даде възможност. Има вече много смели лекари, които се изправят срещу индустрията, наричана Биг фарма. Вярвам в природата - това, което е нужно е било създадено.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *