Какво наистина мога да направя, за да поема отговорно грижата за собственото ми здраве?

doctor-with-thumbs-up

Това е основният въпрос: Не е необходимо да предадем отговорността за нашето здраве на друг. Пионерите на здравословната наука  не са го правили, а натрупващите се данни говорят, че и ние, днес, не следва да го правим. През 2004 г. основен документ, озаглавен Death by Medicine, статистически показа, че медицинските грижи убиват около един милион американци всяка година.

Примери: Mayo Clinic в Минесота призна, че само около 50% от диагнозите им са верни. 20 или повече процента от лабораторните тестове са неточни. Един от всеки пет пациента днес е в болницата, поставен там поради неправилното лечение. Това се нарича "ятрогенна " или причинена от лекар болест. Исковете за лекарска небрежност са достатъчно многобройни, така че всеки може разумно да заключи, че със сигурност Договорът не е гаранция за полагане на необходимите грижи за здравето. Можем ли да направим нещата по-добре? Твърде е вероятно.

Никой човек не познава вашето тяло по-добре от вас. Най-сложният и чувствителен диагностичен апарат в света са усещанията на вашето собствено тяло. Ние също можем да отделим повече време и интерес и да отдадем повече внимание на нашето лично здраве, отколкото един нает професионалист може. Ние сме научени да отидем, да потърсим и да поискаме лекарска помощ, а не да я дадем. Ние сме научени да препредаваме грижите за потребностите на нашето тяло на друг, а не ние да му ги осигурим сами. Това също може да бъде обърнато.

Съвременната медицина не е ли твърде сложна наука за един неспециалист?

Неслучайно медицината уместно е описана като изкуство, а не като наука. В този смисъл, четирима различни лекари могат да имат четири различни диагнози или предписания. И тогава възниква въпросът: "Кой ще вземе решение, щом лекарите нямат единно мнение ". Всъщност, чие решение е окончателно за вашето здраве и за вашия живот? Защо да не трябва вие да решавате? Това изглежда огромна отговорност, но ние го правим всеки ден. Всяка майка или баща, възрастен или дете постоянно взема най-преки решения, свързани със здравето, според случая. Порязване, простуда, треска, болка: всички тези, а също и сериозни извънредни ситуации, първо са в нашите ръце. Дори ако е повикана бърза помощ, кой взема решенията докато пристигне лекарят? Присъстващите лица. Червеният Кръст би искал всички ние да бъдем образовани и обучени умело да "държим крепостта", докато пристигне медицинското подкрепление. Това е полезно, но недостатъчно. Когато медицинската технология поеме нещата, много от нас въздъхват с облекчение.

Лесно е да се каже, трудно е да се направи. Ами какво ще стане,  ако го направим сами, но го направим погрешно?

Голяма част от страха от правенето на нещо погрешно изчезва, когато сме добре осведомени какво правим. Информацията не е закрита, за да не можем да я изучаваме. По същия начин няма закон, който да ни пречи да прилагаме придобитите знания в своя и на нашето семейство полза. Ключът е да придобием знания, чрез желание да учим, чрез поемане на отговорността за собственото ни здраве, и да правим нещо, за да се научим да го правим сами. Нека нито страхът, нито някаква културно-подразбираща се уникалност на лекарската професия ви пречат да постигнете лична самоувереност за собственото си добро физическо и психическо здраве.

Доктор Andrew Saul отговаря на зададени въпроси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *