Пробиотиците: най-добрият приятел на жената

digestive_system

Една от тайните на оптимално здраве е култивирането на силна връзка с бактериите. Докато при много хора мисълта за бактериите се свързва само с откриването на любимия им антибактериален сапун, всъщност има някои видове бактерии, без които буквално не можем да живеем.

В действителност, нашият храносмилателен тракт е дом на една процъфтяваща популация от насърчаващи живота чревни бактерии, които се установяват вътре в нас от момента на раждането. Тази микрофлора е толкова критично важна за нашето оцеляване, че без наличието ѝ всеки аспект на нашето здраве би страдал.

Добре дошли в нашия вътрешен свят

Нашият храносмилателен тракт, с дължина 9 метра, е един от най-сложните и изключително важни органи на тялото. Здравословното функциониране на храносмилателната ни система е дълбоко зависимо от 100 трилиона микроорганизми, които живеят там, като техният брой надхвърля на 10-те трилиона клетки, които изграждат тялото ни (10:1)!

Макар че обикновено се смята, че чревните функции са сведени до абсорбирането и усвояването на храната, всъщност здравият храносмилателен тракт е тясно свързан с цялостното ни добро състояние. Медицинската наука едва наскоро откри, че той играе основна роля в нашия имунитет, емоционално здраве и дори в хормоналния ни баланс.

Нашата храносмилателната система също има и друго име. Тя се нарича "чревна нервна система". Също така е известна и като "втори мозък ''. Надарена със своя собствена локална нервна система, храносмилателната система съдържа толкова неврони, колкото са открити и в гръбначния мозък.

Червата всъщност имат свой собствен ум!

Точно като главния мозък в главата, тази система е в състояние да изпраща и получава импулси, записва преживяванията и също така реагира на емоции. Нервните клетки са окъпани и повлияни от същите невротрансмитери, като серотонин и допамин, които се намират в нашия мозък. Червата и мозъкът непрекъснато си влияят и си въздействат един на друг.

Как чревният "втори мозък" влияе на настроението и доброто състояние

За да имаме здрав функциониращ храносмилателния тракт, трябва да имаме здрава и стабилна популация на чревната флора.

Над 99 % от микроорганизмите, които живеят в нашия чревен тракт, са много разнообразна група от бактерии, наброяващи между 500 до 1000 различни видове. Заедно, те добавят около 1,5 кг (3 паунда) към цялостното ни тегло. Останалите са дрожди или паразити.

За да се поддържат нещата в ред, чревната популация трябва да бъде съставена от около 85% полезна микрофлора.

По-голямата част от чревните бактерии обитават в тънкото и дебелото черво. Бактериалната популация в дебелото черво, което е по-гостоприемно към микроби, превъзхожда тази на тънките черва с около 100 000 към 1.

Можем да оприличим нашата чревна флора на голяма, процъфтяваща и разнообразна общност от видове микроби, живеещи в хармония в техния конкретен „квартал“. Всяка колония със своите уникални функции привнася полза за цялото.

-by Dr. Sherrill Sellman, ND

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *