Сигурният начин да запазите черния си дроб от живота днес

liver-800x600

Има все по-голям шанс черният ви дроб да не оцелее при съвременната американска диета. Излишните телесни мазнини и преработените храни са причина 25% от нас да имаме затлъстяване на черния дроб (чернодробна стеатоза).

Никакви медикаменти не могат да въздействат на това потенциално фатално състояние, наречено неалкохолен мастен черен дроб (стеатоза). Това е най-честата причина за хронично чернодробно заболяване в Съединените щати.

Но проучване в Австралия показва, че има един надежден начин да се подобри значително стеатозата или да се избегне.

Това е физическото упражнение.

Знам, че изглежда, че упражненията са лек за всичко. Но помислете върху това: физическите упражнения подобряват кръвния поток, което означава доставяне на повече кислород и хранителни вещества, а това намалява възпалението. Освен това се изгарят излишните мазнини, особено "висцералните" мазнини - мазнините, които не можете да видите, но те обгръщат органи като черния дроб.

Учените от University of Sydney изследвали четири дузини хора с наднормено тегло и затлъстял черен дроб и да ги разделили в четири групи, по една дузина във всяка група. В продължение на два месеца първата група правили еквивалент на джогинг на дълги разстояния в лесни темпове. Втората група правили спринтове – високо интензивни упражнения на кратки интервали. Третата група правили кратки лесни упражнения - като умерено бързо ходене за по няколко минути в определено време. Четвъртата група, групата на плацебо, не извършвала никакво упражнение.

Учените открили, че  всичките 36 участници, които правели упражнения, имат по-малко чернодробни мазнини, докато участниците в групата, която не правела упражнения, имат увеличаване на мазнините, депозирани в черния им дроб. Дори нямало значение дали трениращите са отслабнали или не. Във всеки случай те подобрили състоянието на черния си дроб.

"Резултатите от нашето проучване показват, че всички дози упражнения, независимо от обема или интензитета им, са ефикасни за намаляване на чернодробните мазнини и висцералната мастна тъкан в клинично значимо количество при участници, които преди проучването са били неактивни, с наднормено тегло или затлъстяване, в сравнение с участниците от плацебо групата", казва изследователят Nathan Johnson.

Според Hyder Z, Jamal, гастроентеролог в St. Jude Medical Center в Fullerton, Калифорния, "... нарастването на случаите на чернодробно заболяване представлява надвиснало широко мащабно здравно предизвикателство в Америка. Днес, почти 16 000 души са в списъка на чакащите за трансплантация на черен дроб, но само около 6000 трансплантации се извършват всяка година."

Както вече споменах, единственото, което трябва да направите е да ходите из квартала няколко пъти на ден. Въпреки че малко повече от това няма да навреди. Това е най-сигурният начин да се отървете от скритите мазнини, които биха могли да обгърнат черния дроб и да го задушат. Но освен ходенето, можете да правите вкъщи и упражнения за отслабване. Те са добри, защото имитират реалните дейности, които искате и трябва да правите.

Качването и слизането по стълбите, например, е отличен начин да слеете разходките с упражненията за отслабване. Използването на стълбите увеличава баланса, силата на краката и координацията, всяко от които ще ви помогне да живеете по-дълго и да останете силни и независими с напредването на възрастта.

http://easyhealthoptions.com/one-sure-way-save-liver-todays-world/

Carl Lowe

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *