Как да намалим риска от мобилните телефони

9a06f4bb-2e47-4dc8-a994-59dfe62b7fe8

Учените като че ли компенсират мнението си за мобилните телефони. Причиняват ли мобилните телефони радиация? Да. Вредни ли са за нас? Те не са сигурни.

Обаче, анализирайки всички техни доклади по темата, става ясен един модел на съвети и предпазни мерки.

Най-важното нещо, което трябва да знаете, е, че телефонът е понякога предава по-силен (и като такъв – по-опасен) сигнал, докато в други случаи предават много слабо или изобщо не. Добра идея е да се знае, кога това се случва и кога не, за да се предпазим от евентуално увреждане. Родители, внимавайте, тъй като децата са най-податливи на увреждане чрез облъчване в техните години на растеж.

Ето някои важни съвети, за да сведете до минимум излагането на радиация:

 1. Пазете известна дистанция – дръжте телефона далече от тялото, доколкото е възможно.
 2. Използвайте слушалки (жични или bluetooth), за да държите телефона далече от главата си.
 1. Не притискайте апарата до главата си. Радиочестотната енергия (RF) е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието от източника – когато е твърде близо, много повече се увеличава поглъщането на енергия.
 1. Ограничете продължителността на мобилните разговори.
 2. Използвайте текстови съобщения (SMS) вместо гласови винаги, когато е възможно.
 3. Слагайте мобилния телефон на режим високоговорител.
 1. Използвайте телефона си, когато приемането е добро. Ако радиосигналът е слаб, мобилният телефон ще увеличава трансмисионната мощност. Намерете силен сигнал и избягвайте движенето.
 1. Металът и водата са добри проводници на радиовълни, така че избягвайте използването на мобилен телефон, когато сте с очила с метални рамки или с мокра коса.
 2. Не поставяйте слушалката на ухото си преди установяването на връзката – мобилният телефон първо прави връзката на по-висока мощност и след това намалява мощността на адекватно ниво. Повече мощност се излъчва през времето за осъществяване на връзката за разговор.
 1. Ако имате избор, използвайте стационарен (жичен) телефон, а не на мобилен телефон.
 2. Когато телефонът ви е включен, не го носете в джоб на гърдите или на панталоните си, тъй като това може да навреди на вашата фертилност или на сърцето ви. Когато един мобилен телефон е включен, той автоматично излъчва при висока мощност на всеки една или две минути, за да провери (избере) мрежата.
 1. Ограничавайте използването на мобилни телефони от деца, защото, бидейки по-млади, съответно по-дълго време в живота си ще бъдат изложени на радиация от мобилни телефони.
 2. Хората, които имат активни медицински импланти, трябва да държат клетъчния телефон най-малко на 15 см от медицинския имплант.

При закупуване на мобилен телефон проверете SAR** стойността на на мобилния телефон. Тя   може да бъде търсена в интернет, ако знаете номера и производството на модела.

        ** Specific Absorption Rate Дефинира се като количество енергия, погълната от обем тъкан (от човешкото тяло) и се измерва във ват на килограм (W/kg). Показва количестото енергия, поглъщана от човешкото тяло, изложено на облъчване от електро-магнитна енергия, генерирана от радио предавател.   Вж. повече http://bg.wikipedia.org/wiki/SAR_%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82.

Бел.наша, I&V.

 1. Когато мобилните телефони се използват в кола, радиочестотната радиация се увеличава, за да се преодолее екранировката на прозореца. Така че намалете или спрете изобщо използването на мобилния телефон в кола.

Images courtesy of (top to bottom) David Castillo Dominici, Ambro, imagerymajestic /FreeDigitalPhotos.net

http://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=15301&memberid=895741

One thought on “Как да намалим риска от мобилните телефони

 1. Мария Николаеяа

  Всичко написано е вярно и чудесно!Просто бих добавила още 2 правила:
  15.Вечер по възможност изключвайте мобилните си телефони или поне ги изнесете в различно помещение от това ,в което спите.
  16. При невъзможност да изпълните някои от горните правила 1-15
  използвайте при разговор калъф за предпазване от радиацията Call Safe.
  Aко се интересувате от него напишете запитване на фейсбук страницата
  https://www.facebook.com/pages/%D0%94%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%9B%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/1033885873295249?ref=aymt_homepage_panel

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *