Пробиотиците могат да предотвратят фатално усложнение при чернодробно заболяване

iStock_000017465613Medium-290x400

Ново проучване установи, че пробиотиците са ефективни при предотвратяването на чернодробна енцефалопатия – сериозно усложнение при пациенти с цироза на черния дроб. "Тези резултати предлагат безопасна, добре поносима и може би по-евтина алтернатива на сегашните терапии", казва David W. Victor III, MD, който предостави редакционен брой на това изследване в Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Хората, страдащи от цироза, не са в състояние да премахват токсините от кръвния поток, а натрупването на тези замърсители може да предизвика чернодробна енцефалопатия, което е загуба на мозъчна функция. Ако токсичните вещества се отстранят, състоянието е обратимо. До 45% от пациентите с цироза развиват това усложнение, което в екстремни случаи може да доведе до загуба на съзнание. То е с лоша прогноза, с 58% случаи на смъртност за една година и 77% - за три години.  

Пробиотиците са ефективни колкото стандартното лечение

Изследователи от Govind Ballabh Pant Hospital в Ню Делхи, Индия оценяват ефекта на пробиотиците върху пациенти с цироза, които имат рискови фактори за чернодробна енцефалопатия, но все още не са имали такова усложнение. Изследователите установили, че пациентите, на които давали пробиотици, имали по-ниска степен на усложнения, в сравнение с онези пациенти, които получавали плацебо. Освен това, участниците, които получават пробиотични добавки, нямали странични ефекти и не се изисквало преустановяване на лечението за никого от тях.

Тези положителни резултати сочат пробиотиците като толкова ефективни, колкото лактулозата – сегашното стандартно лечение за предотвратяване на чернодробна енцефалопатия. Обаче, пробиотиците имат предимства пред лактулозата, защото фармацевтичният продукт има тесен терапевтичен прозорец и не се понася добре, причинявайки подуване, газове и диария.

Новото изследване потвърждава окуражаващите констатации на подобно проучване, проведено шест месеца по-рано и публикувано в European Association for the Study of the Liver. След анализа на ефикасността на пробиотиците върху пациенти с цироза, учените установиха, че два пъти повече от пациентите, които вземали плацебо, са развили чернодробна енцефалопатия, в сравнение с пациентите, които вземали пробиотици.

Microbes that reside in the gut and their impact on health are one of the most promising areas of research today. Aside from alleviating irritable bowel syndrome, they may offer other benefits such as boosting immunity and lowering cholesterol.

Микробите, които се намират в червата и тяхното въздействие върху здравето, са една от най-обещаващите области на научните изследвания днес. Освен облекчаване на Синдрома на раздразнените черва, те предлагат други ползи, като например, повишаване на имунитета и понижаване на холестерола.

Posted by Mary West

Newsletter - June 8, 2015

http://www.liveinthenow.com/article/probiotics-may-prevent-fatal-complication-of-liver-disease?utm_source=LITN&utm_medium=Newsletter&utm_content=&utm_campaign=06_08_15

Sources:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24246768

http://www.counselheal.com/articles/10006/20140607/probiotics-can-prevent-fatal-complications-for-patients-with-liver-disease.htm

http://www.medicaldaily.com/probiotics-prevent-hepatic-encephalopathy-patients-cirrhosis-liver-287116

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130425103316.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *