3 пози, които убиват врата ви

NeckPainWorker250w

Скъпи приятели,

Толкова много хора се оплакват от постоянни болки във врата, гърба или по целия  гръбнак,  проклинайки съдбата или възрастта си, особено и заради прегърбената стойка, недоумявайки защо и внуците им са с неестествени за децата стойка и походка и др.п., че направих едно проучване и ви предлагам мнението на д-р Браян Парис, като обобщаваща гледна точка. Отново с моето провокативно „Помислете върху това“…

Ваша Илиана Веселинова

Най-лошата грешка? Нетретирането на основната причина!

Когато премахвате болката или сковаността във врата, дали просто се борите с болката? Или избирате да прикривате симптомите с медикаменти, независимо дали са изписвани по рецепта или без рецепта?

Така или иначе, ГОЛЯМА грешка.

Игнорирането на болката във врата обикновено означава, че основният проблем само ще се влоши с течение на времето. Това може дори да доведе дори до постоянна травма на врата.

Наистина ли искате да поемете този риск? В никакъв случай не бих ви препоръчал това.

С изключение на произшествията, болката във врата не се появява за една нощ. Тя по-често се развива поради създадените в живота ви лоши постурални навици.

С годините тези лоши навици създават мускулни дисбаланси, които водят до дългосрочни постурални изкривявания и, неизбежно, хронични проблеми в шията и горната част на гърба.

Ето защо е толкова важно да се разбере какви пози допринасят за болките във врата, защо естествено сте склонни да запазите тези пози и как да ги коригирате.

Болката във врата: причината не е във вашия врат

Основната причина за болки във врата - лошата поза - не се корени единствено в шията ви. Мозъкът, мускулите и сухожилията –  всички те си взаимодействат едно с друго и определят как седите, стоите и се движите.

ForcesBehindPosture250w

Ако една или повече от тези три постурални сили е в неизправност, стойката ви страда и в крайна сметка се оказвате с болки или скованост във врата.

Вашият врат не е просто причината за болките - има нещо повече.

№ 1: Вашият мозък

Вашият мозък постоянно получава обратна връзка от цялото тяло. Той използва тази обратна връзка, за да си създаде 3-измерна "картина" в пространството.

С внедряването на лоши постурални навици с течение на времето, идеята на мозъка ви за "правилната" стойка също се променя. След като това се случи, мозъкът ви вече не отчита, че стойката ви е небалансирана и нездравословна и всъщност работи срещу вашите усилия за поддържане на добра стойка.

2: Вашите мускули

Когато имате нормална от гледна точка на здравето стойка, мускулите на шията, раменете и гърба имат идеална взаимовръзка по отношение на степента на изпънатост. Те насочват правилно гръбнака напред, назад и встрани.

Когато поддържате лоша стойка, тази връзка в мускулите ви става небалансирана, оставяйки мускулите в състояние да не могат да си вършат работата както трябва. Тези мускулни дисбаланси ограничават мобилността и функцията на гръбначния стълб, като същевременно принуждават тялото ви да заема дисфункционални стойки в дългосрочен план.

№ 3: Вашите сухожилия

Вашето тяло е предназначено да ходи, да тича и скача - да се движи. Ако прекарвате по-голяма част от времето във фиксирано положение или в извършване на повтарящи се задачи, вашият гръбнак и сухожилията, свързани към него, са формовани във фиксирана, бездейна позиция. Това кара и тях, и мускулите около тях, да се влошават и така се ускорява процесът на стареене.

Тъй като и трите от тези сили играят роля при болките във врата, трябва да се уверите, че и трите изпълняват правилно ролята си, за да постигнете трайно облекчение на болката във врата.

Коя поза е убийствена за врата ви?

Най-честата причина за болка във врата виждам, че идва от съвременния ни навик на прегърбване над или гледайки надолу часове наред.

Почти всеки от нас до известна степен го прави. Прегърбваме се над волана, работим на компютъра и гледаме надолу като пишем на мобилния телефон или като играем видео игри.

PosturesFHPandNeutral250w

Мислете за една въображаема линия от ушите надолу през раменете и бедрата. Неутралната, здравословната поза е тази, когато, гледано отстрани, е вертикална линия право нагоре и надолу от ушите през раменете и бедрата (виж фигурата).

Когато главата е издадена напред от тази въображаема линия, вратът е принуден да поддържа много по-голяма тежест, вместо тежестта да се поеме по-ниско в тялото, където е мястото. Тази обичайна ортостатична дисфункция се нарича Издадени напред глава и рамене, или FHS.

За всеки инч, с който главата се издава напред от „неутралната линия“, мускулите на врата трябва да понесат още 10 паунда допълнително тегло! Самото това може да доведе до тежест във врата, раменете и болка в горната част на гръбнака. Колкото по-тежка е степента на FHS, толкова по-голяма тежест трябва да поддържа вратът ви и толкова по-голяма болка вероятно ще чувствате.

Месеци и години на такава стойка постепенно води до загуба на естествената С-образна извивка на шията. Мускулите в горната част на гърба и задната част на раменете ви стават свръхразтегнати и по-слаби. В същото време, мускулите в предната част на раменете и гърдите растат по-ограничени.

Това е, което кара много възрастни хора да ходят с превит гръб, като същевременно се оплакват от хронични болки в горната част на гърба и врата.

Докато FHS е най-честата ортостатична (постурална) дисфункция, която стои зад болката във врата, от тази неправилна стойка не следва само болката във врата. Ограничените движения пречат на нормалното въртене и/или на главата, а накланянето предизвиква и друг набор от пози, които понякога са в допълнение към FHS.

Отново, мускулните дисбаланси са първопричината за проблемите на врата. Те често стават непосредствено явни, ако направите снимка в "нормална" поза. Изучете снимката. Виждате ли накланяне или завъртане на главата спрямо тялото, дори когато гледате напред? Това е сигнал за мускулни дисбаланси, причиняващи и други постурални дисфункции.

Сега, след като узнахте какви са причините за болките във врата, ще продължите ли да прикривате болката като вземате медикаменти, които в крайна сметка ще убият стомаха и черния ви дроб? Или ще предприемете нещо, за да разкриете причините за тези мускулни дисбаланси във и около врата ви и естествено да коригирате постуралните, ортостатичните дисфункции, които стоят зад болката?

By Dr. Brian Paris, DC,
Creator of the 
Lose the Neck Pain System

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *