Борба с възпалението = Борба с артрита

shutterstock_176622008-624x414

Артритът е болезнено, хронично заболяване, което може да окаже голямо влияние върху качеството на живот. Когато ставите се влошат, прости задачи като отваряне на буркан, ходене до пощенската кутия и боравене инструменти, стават трудни. С течение на времето, мобилността става все по-ограничена. И което е по-лошо, страдащите от артрит трябва да се изправят срещу жестоката реалност, че тяхното състояние може постепенно да се влошава.

Но това не означава, че не може да се смени посоката. Докато артритът често е нелечим, има мерки, които можем да предприемем за смекчаване на болката и сковаността и дори за забавяне на неговия прогрес. Ключът е разбирането на болестта и предприемането на правилните корекции в начина на живот.

Какво е артрит?

Повечето хора са запознати с двата основни типа на артрит: ревматоиден и остеоартрит. Но всъщност има повече от 100 форми на заболяването. Докато то се случва най-често при по-възрастни хора, има 300 000 деца с артрит в Съединените щати. Като цяло, близо 46 милиона американци страдат от някаква форма на артрит.

Въпреки че артритът главно е свързан със ставите, той може да увреди други части на тялото. Някои форми, такива като ревматоидния артрит, атакуват основни органи и системи, като белите дробове, кожата и кръвоносните съдове.

Обаче, най-честата форма, остеоартритът, най-общо засяга ставите. С течение на времето, нормалната амортизация е причина хрущялът, естествената възглавничка между костите, да се износи. Това води до болка, скованост и повишено възпаление.

В основата си артритът е възпалително заболяване, затова ключът за контролиране на симптомите е намаляване на възпалението. За постигане на това имаме редица природни средства на разположение. Те включват диета, активност и целенасочени добавки. Чрез тяхното комбиниране можем да създадем ефективна стратегия за справяне с артрита.

Контролиране на възпалението

Ние ни е казвано, че ние сме това, което ядем. Да, като нация ние наистина не приемаме този съвет. Много от нашите най-популярни ястия са силно провъзпалителни. Бързи и преработени храни, рафинирано брашно, захар и заводски отглеждано червено месо – за всички  е всеизвестно, че увеличават възпалението. Добавете алкохол, кофеин, стрес и изтощение, и получаваме перфектен щурм за хронично възпаление и многото дегенеративни състояния, които възпалението подхранва.

Но всичко това започва с храната.

След като намалили или премахнали възпалителните съставки от храната ни, трябва да наблегнем на противовъзпалителното разнообразие: цели, с плътна хранителна стойност храни, като покълнали зърнени и бобови растения, крехки, леки протеини, здравословни мазнини, зелени зеленчуци, ярки цветни плодове като горски плодове, манго, кулинарни билки и подправки, както и много филтрирана вода.

Храни, като покълнали цели зърна, съдържат много фибри, които ще помогнат за детоксикация на организма и намаляване на възпалението. Ярко оцветени плодове и зелени листни зеленчуци са едновременно с високо съдържание на фитонутриенти и антиоксиданти, които помагат да се улавят вредните свободни радикали, за детоксикация на организма и в борбата с възпалението, като същевременно предлагат множество други защитни ползи.

Аз специално препоръчвам алкални зеленчуци, като спанак, броколи и авокадо. Те помагат да се контролира киселинността в организма, както и за намаляване на токсините. Кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле, са богати на серни съединения, които забавят възпалението и подкрепят здравето на ставите и тъканите.

За протеини, изберете покълнали бобови растения, органични меса или мазна риба, като сьомга и сардини. Тези риби са богати на омега-3 мастни киселини, и така се осигурява антиоксидантна и противовъзпалителна подкрепа. Омега-3 мастните киселини могат да намалят ставните болки, свързани както с ревматоидния, така и с остеоартрита, а също така са свързвани с подобряване на сърдечно-съдовото, белодробното и емоционалното здраве. Омега-3 мастни киселини също са откриват в орехи, лен, чиа семена и други източници.

За тези, които не могат без топла кофеинова напитка, преминете от кафе на зелен или черен чай. Чаят е богат на антиоксиданти и полифенолни съединения, които намаляват възпалението, поддържат имунитета и насърчават редица други области на здравето.

По Better Health Publishing

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *