Трите ключа, които отключват рака и как да ги изключите

Wahls-article-final

Скринингът на рака и неговото лечение е милиарден, ако не и мултимилиарден  бизнес. Ние всички  го подкрепяме директно, защото сме били докоснати от рака или косвено чрез нашите здравноосигурителни вноски  и  данъци. Ракът засяга всички нас, по един или друг начин.

От 1960 г. САЩ са обявили "война" на рака, но не са се доближили до победата. По-скоро, така водената война доближава  обществото  до банкрута.

Всяка година ние харчим все повече и повече пари за лечение, включително и за нови, екзотични лекарства, които ни струват хиляди до стотици хиляди долари годишно. Ние сме призовани да правим все по- ранен скрининг за рак и веднъж открит, да получаваме все по-агресивни лечения. Дори ни се казва  да правим генетични тестове и да помислим за  мастектомия (и други драстични превантивни операции),  ако се установят грешни гени. Но нито едно от тези действия няма да  попречи да получим рак. Медицинският диалог  тъжно мълчи по въпроса за причината и какво можем да направим, за да намалим риска от развитие на рака.

Защо ракът се развива?

Това е въпрос  за много милиарда долара. Ние не знаем точно. Можем да определим стотици гени, които поотделно  увеличават  риска от развитие на рак. Например генът BRCA може да действа самостоятелно. BRCA може да увеличи риска от развитие на рак на гърдата с до 85%. Но това е за хора, които ядат стандартна американска диета. Тези, които се хранят с шест чаши зеленчуци без скорбяла дневно и имат редовна физическа активност, намаляват  риска до 25%. Това все още е риск, но не и по-висока опасност. Генът BRCA се влияе от начина на хранене и промените в начина на живот.

За повечето от нас усложненото взаимодействие между всички наши гени и околната среда определя нашият риск от развитие на рак. Научният термин за това как нашата околна среда взаимодейства с нашите гени се нарича "епигенетиката" и е гореща област на проучване. Както епигенетиката твърди, околната среда говори на нашата ДНК и променя кои гени са "on" (включени) и кои са "off" (изключени).

За повечето от нас усложненото взаимодействие между всички наши гени и околната среда определя нашият риск от развитие на рак. Научният термин за това как нашата околна среда взаимодейства с нашите гени се нарича "епигенетиката" и е гореща област на проучване. Както епигенетиката твърди, околната среда говори на нашата ДНК и променя кои гени са "on" (включени) и кои са "off" (изключени).

Контрол върху раковия „прекъсвач“

Така че какви са факторите на околната среда, които увеличават риска за заболяване? В челната тройка са:

  1. Диета с високо съдържание на захар, бяло брашно, бели картофи и други храни с висок гликемичен индекс. През 2000 г. средният възрастен американец е потребил повече от 70 кг захар. Децата са яли още още повече. Бързото навлизане на захар в кръвта води до повече инсулин в тялото и повече сигнали за растеж на клетките. Това също води до по-възпаление.
  2. Повишаване съдържанието на тежки метали, пластмаси, разтворители и други синтетични химикали.Тези съединения пречат на нормалното сигнализиране между вашите клетки и се отразява на това, кои гени са „включени“ („on“) и кои са „изключени“ („off“) , увеличавайки възпалението и риска от развитие на ракови клетки.
  3. Недостатъчен прием на фитонутриенти. Това са антиоксидантите и витамините в растенията, които помагат на черния дроб и бъбреците да преработват токсините и могат значително да подобрят елиминирането на токсини. Те също „говорят“ на вашата ДНК и могат да променят  химията ви от болнава, предразположена към болести химия, резултат от диета с високо съдържание на захар и с ниско съдържание на съдържащите се в зеленчуците и горските плодове фитонутриенти.

Истинското предпазване от рака започва с нашите ежедневни избори. Съветвам моите пациенти да ядат шест (за жените) или девет (за мъже или едри жени) чаши зеленчуци всеки ден, равномерно разпределени, ако е възможно, между зелени листни зеленчуци (като кейл, collards, chard или спанак), богати на сяра зеленчуци като зеле, лук, гъби и силно оцветени зеленчуци, като цвекло, моркови, чушки или горски плодове. Идеалната продукция е местната и сезонната.

Аз също препоръчвам висококачествени протеини. За месоядците това означава органично месо от хранени с трева животни или месо от дивеч. За вегетарианците това означава органични бобови растения и безглутенови храни. Казвам на моите пациенти да спрат захарта, бялото брашно и високото съдържание на фруктоза и изкуствени подсладители от всички видове. И ги насърчавам да преминат към органични храни, в рамките на техния  бюджет, да отглеждат храна в градината си или да си берат свободно растящи плодове.

Представете си какво би станало, ако милиардите, които изразходваме за програми за ранно откриване на рака, химиотерапия и лъчетерапия, се  изразходват  за подобряване на качеството на храната, която ядем. Какво ще стане, ако нашето общество започна да яде от шест до девет чаши зеленчуци дневно и видим рязък спад в затлъстяването, диабета, сърдечно-съдовите заболявания, деменцията, проблемите с психичното здраве и автоимунните заболявания. Бихме видели началото на една епидемия от здраве. Войната ще бъде спечелена.

July 17, 2015 | Dr. Terry Wahls

http://easyhealthoptions.com/prevention-best-medicine-reduce-cancer-risk/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *