Лечението на артрита – физическа активност и противовъзпалителен хранителен режим

изтеглен файл

В основата си, както споменахме в предишна публикация, артритът е възпалително заболяване, затова ключът за контролиране на симптомите е намаляване на възпалението. За постигане на това имаме редица природни средства на разположение. Те включват диета, активност и целенасочени добавки. Чрез тяхното комбиниране можем да създадем ефективна стратегия за справяне с артрита.

Физическа активност

Едно от уникалните неща за хрущяла е, че има много малък приток на кръв. Движението на нашите стави смазва хрущяла, носи хранителни вещества и елиминира отпадъците. Поради тази и много други причини, движението е важен компонент за здравето на ставите.

Аз съм особен фен на нежната активност пред изморителните тренировки, които увреждат мускулите и ставите. Разходките и плуването са отлични начини за увеличаване на циркулацията и смазване на ставите. Разходката, по-специално, може да се прави навсякъде. Това е толкова просто, като търсенето на най-отдалеченото място за паркиране, а не на най-близкото.

Физическите упражнения също обслужват друга важна функция: те намаляват стреса, който има голям принос за хроничното възпаление. Продължителната тревожност увеличава производството на хормони на стреса, като например кортизол, които подхранват възпалението. Поради това всичко, което правим за контрол на стреса, намалява тази възпалителна среда и поддържа както ставите, така и цялостното здраве.

В допълнение към леките упражнение, аз също препоръчвам техники за намаляване на стреса, основани върху mindfulness (концентрация на вниманието), като медитация, които подобряват както психическото и физическото здраве, така и контрола върху възпалението. Има и друг вид „движещи“ медитации, като йога, Тай Чи и Ци Гун, които съчетават предимствата на здравословните упражнения с mindfulness.

Ключови добавки

Костното и ставното здраве са неразривно свързани помежду си. Поради тази причина, винаги е добра идея да се поддържат здрави кости. В продължение на години се подчертава, че калцият в млечните продукти увеличава костната плътност, но е важно да се помни, че той не действа сам. Да, повече калций в тялото може да е доста полезно, но също така ни са нужни витамини D и K, както и магнезий, за да подпомогнат абсорбирането на калция. Витамин К е от особено значение, тъй като помага калцият да отиде там, където трябва, а не да се депозира в артериалните стени или други области, където може да предизвика проблем.

Докато сме на темата, млечните продукти може да не са най-добрият източник на калций така или иначе, тъй като за много хора те са трудно усвояеми. Кейл, портокали, броколи, бадеми и ряпа са богати на калций.

Аз също препоръчвам метилсулфонилметан (MSM), съдържащ органична сяра, която намалява болките в ставите и възпалението. Сярата е основен компонент в много съединителни тъкани. MSM може да се приема под формата на капсули, но се среща и в зърнени храни, плодове и зеленчуци.

Глюкозамин и хондроитин, които се срещат естествено в хрущяла, също са полезни. В едно голямо мултицентрово проучване комбинацията помогна за облекчаване на болката при много участници с тежък артрит. Обаче, бяха по-малко ефективни при хора, които имали само лека болка. Изследванията продължават, но със сигурност глюкозаминът и хондроитинът имат своето място в по-широката схема за борба с артрита.

Друг отлично противовъзпалително средство е куркумин, много активно съединение, получено от корена куркума. Куркуминът е доказано, че регулира възпалителните протеини на клетъчно ниво. Друга отлична подправка с противовъзпалителни качества е джинджифилът.

Артритът може да бъде труден за лечение, защото няма магически куршум или бързодействащо природно средство за облекчение. Въпреки че това е предизвикателство, то не трябва да ни спира. Чрез овладяваща диета, упражнения, концентрация на вниманието и целенасочени добавки, можем да намалим възпалението и натрупването на увредена тъкан, да увеличим смазването на ставите и съответно контрола върху свързаните с тях болка и скованост.

Освен това, чрез управляване на хроничното възпаление, ние също намаляваме рисковете от рак, сърдечно-съдови заболявания и много други състояния. В дългосрочен план, тези прости промени могат да увеличат общото здраве, за да живеем не само по-дълго, но да живеем по-добре с повече енергия и жизненост.

По Better Health Publishing

Ако решите да ползвате препоръките от тази статия, бих могла да ви помогна в избора на глюкозамин,  хондроитин, метилсулфонилметан (МСМ) – биологично активна органична сяра и други естествени съставки,

Ваша Илиана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *