10 причини да взимате пробиотици

10-reasons-take-probiotics

Вземането на пробиотични добавки е едно от най-добрите неща, които можете да направите за тялото си. Специалните микроорганизмите, които наричаме полезни бактерии, живеят в червата (чревния тракт), кодето спомагат за поддържане на здрава и балансирана среда, която е от решаващо значение за цялостното здраве.

Въпреки че можете да получите пробиотици от ферментирали храни, като кисело мляко, кефир, кисело зеле и kimchee – а и вие трябва да харесвате тези храни - много хора смятат, че вземането на висококачествени пробиотични добавки е най-подходящо.

Аз обикновено препоръчвам цели храни за по-добро здраве. А защо в този случай силно препоръчвам пробиотична добавка?

(Ако решите да приемате пробиотични добавки, мога да ви насоча към тези, които действат най-ефективно. Теорията по въпроса съм изложила в моята книга и в отделна статия в списание „Усури“ -  б.м. Илиана Веселинова)

Едната основна причина е, че ще получите големи количества много различни полезни бактерии.

Другата причина е свързана с пребиотичната полза, която получавате от определени храни. Макар и полезни, защото хранят бактериите, които имате, те не осигуряват достатъчно количество активни бактерии, нито видовете, от които вашето тяло и ум се нуждаят за оптимално функциониране и добро състояние. Също така, ако храните са пастьоризирани или преработени, вероятността за получаване на жизнеспособен пребиотичен ефект е още по-малка.

Пробиотичните добавки или просто "пробиотиците", не са просто един вид бактерии; Lactobacillus и Bifidobacterium са първостепенния род, с много различни видове в рамките на всеки род и много щамове във всеки вид. Вие би трябвало да поемате разнообразни пробиотици, защото различните щамове предоставят различни ползи за здравето.

Какви са тези ползи? Ето 10 причини, поради които хората трябва да вземат пробиотици:

  • Предотвратяват и лекуват свързаната с антибиотиците диария. Ако някога трябва да вземате антибиотик срещу инфекция, като бактериален простатит или пневмония, винаги има риск от развитие на диария. Изследвания показват, че пробиотични добавки успешно помагат за лечение на това състояние.
  • Здравословен холестерол. Как може полезни бактерии да понижават холестерола? Това учените се опитваха да разберат. Засега, изследователите работят по няколко теории за разкриване на механизмите зад способността на пробиотиците да намалят холестерола и в резултат на това да помогнат за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Пробиотиците биха магли да бъдат част от вашия план за понижаване на холестерола.
  • Прогонване на депресията и тревожността. Има ли някой, който действително иска да взема антидепресанти или други медикаменти? Два пробиотични щама, helveticus и B. Longum, са били ефективни за намаляване симптомите на тревожност и депресия при хора, които са били диагностицирани с клинична депресия.
  • Избягване на диабета. Проучванията показват, че чревната среда оказва значително влияние върху ключови фактори за диабета, включително инсулинова резистентност, възпаление и телесно тегло. Поради това, разумно е да се поддържа здравословен бактериален баланс в червата чрез използването на пробиотици. Ново проучване в British Journal of Nutrition, например, установи, че пробиотичните добавки са ефективни за предотвратяване на предизвиканата от храната инсулинова резистентност при възрастните.
  • Предпазват от нежеланите ефекти на химиотерапията. Прилагането на химиотерапия, особено 5-флуороурацил, често предизвиква диария. Хората, които получават химиотерапия за рак на простатата или други видове рак, могат да се възползват от помощта на пробиотиците, за да се предотврати този страничен ефект. Едно проучване на British Journal of Cancerсъобщи, че пациенти, лекувани с 5-флуороурацил, на които също са прилагани rhamnosus GG, имали по-малко стомашни проблеми, по-малко тежка диария и са имали по-кратък престой в болницата, в сравнение с пациенти, които не са вземали пробиотик.
  • Пробиотиците побеждават медикаментите за дивертикулит. Хора с неусложнен дивертикулит (например, дивертикулоза) могат да се възползват от вземането на пробиотици. Едногодишно проучване сравни стандартно медикаментозно лечение (месалазин), пробиотик ( caseisubsp. DG) и плацебо в двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване при 210 пациента. Авторите установяват, че L. casei е толкова ефективен, колкото и месалазин и че комбинацията от двете работи най-добре.
  • Бронират функцията на имунната система. Редица пробиотични щамове са показали, че стимулират имунната функция и помагат за предотвратяване на общи инфекции, като обикновена настинка и грип. В скорошен системен обзор и мета-анализ авторите съобщават, че при деца и възрастни с остри инфекции на дихателните пътища, използването на щамовете Lactobacillus и Bifidobacterium, в сравнение с плацебо, е свързано с по-малко дни боледуване, по-малко брой дни на боледуване на човек и по-малко дни, пропуснати от училище или работа. Друго проучване установи, че използването на пробиотици ( Plantarum и L. paracasei), в сравнение с плацебо, намалява риска от хващане на обикновени инфекции и значително намалява симптомите.
  • Успокояват симптомите на синдрома на дразнимото черво. Това стомашно-чревно разстройство е често срещано, но мъжете са склонни да не търсят лекарска помощ толкова често, колкото жените. Пробиотиците могат да бъдат отговора. Полезните бактерии могат да помогнат за намаляване симптомите на синдрома на раздразнените черва, включително диария, запек, подуване, газове и болки в корема. Например, едно неотдавнашно двойно-сляпо, плацебо-контролирано изследване показа, че мулти-щамовите пробиотични добавки водят до значително подобрение на симптомите за период от 12 седмици.
  • Стройно, здраво тяло. Някои щамове пробиотици са свързани със свалянето на излишни мазнини. По-конкретно, в едно проучване на повече от 200 души използването на Lactobacillus gasseri довело до загуба на 8.5% от коремните тлъстини в продължение на три месеца, а тлъстините се върнали в рамките на четири седмици, когато те спряли приема на добавката. Друго изследване показва, rhamnosus и Bifidobacterium lactis са полезни за предотвратяване на затлъстяването и за отслабване.
  • Премахват язви. Helicobacter Pylori е свързана с развитието на язви, а пробиотиците могат да се справят с тези бактерии. Според редица изследвания, включително нов преглед в Helicobacter, пробиотиците могат да бъдат ефективни за намаляването на H. Pylori инфекцията и появата на язви.

При пазаруване за висококачествени пробиотични добавки търсете продукти от реномиран производител. Трябва да вземате добавка, която съдържа набор от видове, които са добре проучени и могат да помогнат за възстановяването и поддържането на балансирана бактериална среда в червата ви за оптимално здраве.

July 23, 2015 | Craig Cooper

http://easyhealthoptions.com/10-reasons-take-probiotics/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *