Яденето на чисти храни: как да детоксикирате вашето хранене

shutterstock_167608628-624x421

По-топлото време е идеалното време на годината да се съсредоточим върху "яденето на чиста храна".

Лятото предлага повече пресни продукти и вкусни, с по-плътна хранителна стойност храни. Плюс това, нарастващото търсене на по-здравословни храни като цяло ни носи безброй нови продукти от групата на безглутенови храни, ниско гликемични подсладители като кокосова захар и стевия и изобилие от уникални суперхрани. Затова  сега вече е по-лесно да се приема чиста храна, която е без изкуствени прибавки, захари и други нездравословни съставки.

Или не?

Истината е, че може да бъде доста трудно за много хора, свикнали да ядат стандартната американска диета да превключат към по-здравословен начин на хранене. И изследванията показват, че храните-боклуци и преработените храни могат да бъдат твърде пристрастяващи. Като интегративен лекар, аз често виждам тези модели. Ние сме твърдо уверени, защото този проблем изглежда толкова прост за решаване: ядеш по-здравословно, спортуваш повече и изглеждаш и се чувстваш страхотно! И все пак още се борим. Фактът, че милиони хора също се провалят, преследвайки същата цел, не носи утеха. Ние просто не разбираме защо се проваляме често.

С други думи, ако защитата или възстановяването на добро здраве и дълголетие не ни мотивира да се храним по-добре, тогава какво може да ни мотивира? Защо добрите диетични и лайфстайл промени, които са най-достъпните и ефективни пътища към по-доброто здраве, са толкова трудни?

Този проблем е накарал изследователите да проучат защо е толкова трудно да се устои на изкушението на нездравословните храни. Важното е, че тяхната работа разкри ефективни стратегии, които можете да използвате, за да прочистите вашия начин на хранене.

Как да тренирате волята си

Може би сте чували, че мозъкът е мускул и като всеки мускул се нуждае от тренировки, за да бъде във форма. Същото може да се каже и за волята.

Един от подходите, за да се отървете от неутолимите желания за определени храни, е да упражнявате своята „внимателност“. Мислейки по определен начин върху нещата, които ви се ядат, можете да се научите да ги преодолявате.

Един изследовател учи пушачите да устояват на изкушението чрез визуализиране на желанието им като вълни - преминаващи феномени, а не постоянно фиксирани. Беше им показано как, бидейки с пълно внимание съсредоточени върху силното желание, са в състояние да анализират как тези пориви повлияват върху техните умове и тела и, в крайна сметка, да ги преодолеят.

Този прост подход произвел отлични резултати. Участниците, обучени как да тренират своята „внимателност“, намалили значително пушенето. В същото време, в контролната група, които били неинструктирани, продължили да пушат силно.

Както и с много навици, вашата среда има значение. Стресът, например, прави трудно вземането на добри решения. Трудно е да бъдеш с концентрирано внимание, да откроиш онези моменти, които да рефлектират върху избора ти, а да си под пълно напрежение.

Това може да изглежда очевидно, но има и още по-фундаментални процеси в играта. Части на ума, свързани с въздържане и внимателна преценка, просто се изключват от хормоните на стреса. Няма съмнение, че това е важна функция за оцеляването на нашите предци, но сега тя просто проправя пътя към импулсивни решения, за които по-късно можете да съжалявате.

 By Dr Isaac Eliaz

http://www.betterhealthpublishing.com/eating-clean-how-to-detox-your-diet/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *