Тези 6 лоши навика не влошават ли болката в коляното ви?

images

По пощата от 03.08.15

По Jesse Cannone, Healthy Back Institute

Почти 20% от възрастните в САЩ изпитват болка в коляното, състояние, което може да стане все по-болезнено и дори да доведе до увреждане на ставите и инвалидност, ако не се лекува.

Докато една контузия със сигурност може да ви причини болка в коляното, също така и хроничното износване на капачката на коляното ви може да причини влошаване на хрущяла. В последния случай болката в коляното често започва като лек дискомфорт и постепенно става все по-зле, често дължащо се на лоши навици, които влошават основния проблем.

Докато всички стави са уязвими към травмиране и претоварване, коляното е особено податливо, защото поема високо напрежение просто от дейностите на самото ни ежедневие. Тъй като ставата се движи не само напред и назад, подобно на панта, но също и се извива и върти, това създава повече възможности за наранявания.

Болката в коляното може дори да е в резултат на заболяване в долната част на гърба, бедрото или глезена, като болката може да се предаде на нервите в други места в тялото ви (известни като отразена болка) (бел.м.: състояние, при което болката се усеща в една част от тялото, различна от действителния ѝ източник).

Ако вече страдате от болки в коляното, бъдете наясно, че следните често срещани лоши навици могат да правят болката ви експоненциално по-зле:

  1. Игнориране на връзката с възпалението

На фундаментално ниво болката в коляното, като почти всяка болка, най-често е причинена от скритото възпаление. Дори краткотрайно прекомерно натоварване може да предизвика възпалителна каскада в имунната система, предназначена да "излекува" претоварената зона. Ако това възпаление продължи упорито на ниско ниво, след време може да предизвика много повече болка, която първоначално е била предназначена, за да бъде предприето лечение.

Възпалителната каскада може лесно да излезе извън контрол, заедно със свързаната с възпалението болка, особено ако продължавате с навиците, които са причината да се започне с болка в коляното. Една противовъзпалителна диета може да ви помогне да се облекчи това възпаление и болка.

  1. Носенето на високи токчета

Високите токчета променят начина, по който ходите, създавайки допълнително напрежение върху коленете. Според едно проучване, носенето на високи токчета е увеличило риска от дегенерация на ставите и остеоартрит на коляното. Колкото по-високи са токчетата, толкова по-голям става рискът от болки в коленете.

  1. Коленичене без наколенки (възглавничка)

Обичате ли да се занимавате с градинарство? Постилате ли килим? Чистите ли пода на кухнята на ръце и колене? Играете ли волейбол? Всяка дейност, която изисква коленичене или приклякване може да влоши болките ви, но по този начин, без наколенки, болката ще се влоши и потенциално ще доведе до по-нататъшно увреждане.

  1. Продължаването на дейности, които причиняват вашите болки

Като знаете, че баскетболът или тенисът изоставя коленете ви в агония, в болка, може би ще се наложи да си вземете почивка от този спорт или поне да го ограничите. Същото важи и за други дейности, свързани с коленичене, приклякване или изкачване на стълби. Прекъсването на дейностите, причиняващи болка, ще даде на коляното ви известно време за почивка и лечение, същевременно предпазвайки ви от по-нататъшно увреждане. След като болката утихне, можете да възобновите дейността, в идеалния случай с някои адаптации, за да се предотврати болката от повтарянето.

  1. Натрупване на наднормено тегло

Колкото по-голяма тежест трябва да носят вашите стави, толкова по-голям става потенциалът за увреждания и свързаните с това болки. Изследванията показват, че за всеки натрупан килограм показателите за болка нараствали с 1,9 пункта по 500-точковата скала. Загубата на тегло била свързана с намалени болки в коляното, въпреки че избягването на трупането на излишни килограми тегло на първо място може да бъде дори още по-важно за предпазване на коленете ви.

  1. Излизането от форма

Дори и да не сте с наднормено тегло, ако мускулите ви са слаби или не са във форма, рискът ви от травми и болки в коляното се увеличава. Затова е особено важно редовното укрепване на квадрицепсите и прасците, които подпомагат поддържането на коленете ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *