Аспартам, каучук и пластмаса – безопасна ли е любимата ви дъвка?

Child-Gum-Bubble

Милиони хора използват ежедневно дъвка за освежаване дъха си. Но много конвенционални дъвки са така надупчени с токсини, които, ако знаете какво е наистина в тях, може да се замислите, преди  закупуване на друг пакет.

Исторически погледнато, дъвка е била използвана в лекарствена форма по-скоро като лечение, поради което основата на дъвката е била правена от естествени дървесни смоли и с вкус и аромати, извлечени от естествени билки и подправки. Днес това е съвсем различна история, тъй като много популярни марки дъвки са заредени с пластмаси, каучук и синтетични подсладители.

Преди няколко години Discovery Channel излъчи филмче за съвременните дъвки, който разказва поне част от историята. Този видеоклип от един епизод на "Как е направено" показва, че днешните дъвки не са това, което са били някога.

В случай, че сте го пропуснали, ето какво разказвачът трябваше да се каже как розово-мазната слуз се преработва в дъвка за деца:

"Традиционно, основата (на дъвката) идвала от дървесна смола. Днес основата е синтетична, изработена от пластмаса и каучук."


Click here to search GoodGopher.com for articles on chewing gum.

Точно така: пластмаси и каучук. Пластмасите, както много от нашите читатели знаят, се извличат от петрол (нефт). Много от тях са свързани с причиняване на хормонални смущения и рак. Това е последното нещо, което децата или възрастните трябва да дъвчат и все пак именно това се използва днес от почти всички големи производители на дъвка.


Click here to search GoodGopher.com for articles on chewing gum.

Рзследване разкрива, че синтетичните дъвки в основата си съдържат PVC лепило Карпентър

Компанията William Wrigley Jr., която е един от най-големите производители на дъвки в света, признава в своя уебсайт, че използва "базови синтетични материали" в своите дъвки. Но това не очертава точно това, което тези материали са, и ето защо.

Разследване, проведено от The Health Wyze Report  разкри, че много промишлени смолни основи съдържат токсични съставки като еластомери, смоли (синтетични), пластификатори и различни пълнежи. Тези съставки обичайно са скрити като "търговска тайна", но разследването разкри какво представляват някои от тях.

Това, което The Health Wyze Report  разкри поне за един производител на основа за дъвки, the China-based Wuxi Yueda Gum Base Manufacture Co., Ltd., е, че той използва поливинилацетати, които също вървят с името на "лепило Карпентър“ ("Carpenter's glue").

Други синтетични прибавки за основа за дъвки включват глицерол естер на смола, който се използва в лакове, както и причиняващият рак талк и петролен дериват парафин.

Придържайте се към не-ГМО дъвки, при които се използва природен чикъл и са без синтетични подсладители

Важен е аспектът за подсладителите, тъй като повечето от дъвките, продавани в САЩ,  съдържат спорния подсладител аспартам. Или пък са натоварени с генетично модифициран царевичен сироп и/или от захарно цвекло, и двата от които са също токсични за човешкото здраве.

"Дъвката е един от най-токсичните налични продукти и е трудно понякога да се знае какво точно съдържа, поради неясни термини като "базова дъвка" и "изкуствени аромати“, обяснява The Health Wyze Report. "Това отразява търговските тайни, а съставките вероятно са направени от стотици други съставки, които те не желаят да разкриват. Производителите твърдят, че клиентите нямат право да знаят."

И така, какво можете да направите, за да избегнете всичко това? Придържайте се към природни, естествени дъвки като тези, направени от SimplySpry и Glee, при всички от тях  се използват естествени бази дъвки и са без синтетични подсладители. Всяка една от тези марки е също не-ГМО, с Glee Gum са Non-GMO Project Verified.

Monday, August 03, 2015 by: Jonathan Benson, staff writer

http://www.naturalnews.com/050633_chewing_gum_synthetic_ingredients_aspartame.html

Sources:
https://youtu.be/WB3st6SQnsk
http://www.wrigley.com
http://healthwyze.org
http://toxtown.nlm.nih.gov
http://foodbabe.com
http://www.gleegum.com
https://www.simplygum.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *