Какво трябва да използваме, за да съхраним зрението си?

 

images (55)

Ако искате да преживеете чудесата на живота – и да продължавате да им се наслаждавате – трябва да сте в състояние да виждате фините детайли. Ето защо имате нужда от антиоксиданти. Знаете, че те са полезни за очите, но може би не знаете, че един антиоксидант помага повече да виждате детайлите по-ясно от всеки друг, откриван някога.

Този антиоксидант бие популярните за зрението витамини бета-каротин, ликопен и витамин Е, които подпомагат поддържането на бистро, ясно зрение. Това беше потвърдено в големи клинични проучвания, направени от уважавани институции като Harvard University! И така, кой е той?  Говоря за лутеина...

Увеличава остротата на зрението с 35%! В изследване върху лутеина, в сравнение с други антиоксиданти за зрението,лутеинът е решаващ за подобряване на зрението. В действителност, след една година тези, които са вземали лутеин, са имали 35% увеличение на острота на зрение в сравнение с участниците, които са вземали допълнително витамини и минерали.

Проучване на Johns Hopkins потвърждава фокусирано, детайлно зрение! Когато изследователите от The Wilmer Eye Institute в Johns Hopkins University давали лутеин на възрастни с лошо зрение, открили "статистически значим ефект върху зрително поле" в рамките на първите няколко седмици. И подобренията продължили да нарастват през 12-седмичния период на тестване.

Според изследователи от Харвард: лутеинът бие бета-каротина в клинично проучване! Харвардски учени сравняват полезността на 7 различни, подкрепящи зрението антиоксиданти, включително лутеин, зеаксантин, ликопен и популярния за зрението витамин бета-каротин. Лутеинът и зеаксантинът поддържат най-добре ясно, незамъглено зрение.

 Неотдавна Асоциацията по офталмология (the Association of Ophthalmology) започна да препоръчва лутеин за подпомагане на бистрото зрение. И беше крайно време! Това е, защото ...

 С възрастта очите изпитват глад за лутеин!

Изследванията показват, че колкото повече остаряваме, толкова по-малко лутеин имаме. А лутеинът изгражда ключовата част на макулата. А именно макулата позволява да виждате фините детайли, като например, малките букви във вестника. Очите имат нужда от лутеин, който е компресор за допълнителна подкрепа на макулата срещу замъгленото зрение, щетите от слънцето ...

 Не се ориентирайте просто само към лутеин – компресирайте го!

На очите им трябват защитни пигменти за блокиране на слънчевата светлина, точно както прави кожата. И затова вземането на лутеин с антиоксиданта зеаксантин е толкова революционно: Те са естествени пигменти на макулата!

Как става увреждането на макулата

Ултравиолетовите лъчи на слънцето се абсорбират от тъканите на ретината и създават "оксидативен стрес", ускоряващ увреждането на зрението. Макулата търпи най-тежкото увреждане и зрението се замъглява, размива и затъмнява.

Преди да разберете това, ежедневните ви занимания като чистене, готвене или пазаруване стават по-трудни. В едно надеждно медицинско списание учените казват: “Според изследванията, хората със замъглено зрение често са в дефицит на лутеин и зеаксантин”, които предпазват очите.

Макулните пигменти лутеин и зеаксантин предпазват макулата от уврежданията от ултравиолетовата светлина. Изследванията потвърждават невероятното им действие.

Харвард: “Лутеинът и зеаксантинътдействат като естествени слънчеви очила за предпазване на очите ви”

Редица изследвания документират, че при нисък макулен пигмент се повишава опасността от свързаната със стареенето макулна дегенерация с цели 75%! 13 проучвания показват, че пушенето намалява нивата на макулните пигменти лутеин и зеаксантин.

Никога не е твърде късно – дори и да  сте прекарали дълги години на открито

Повечето хора с изненада научават, че колкото по-остаряват, толкова повече лутеин и зеаксантин им е необходим, за да се радват на бистро зрение. Според изследване в the Journal Archives of Ophthalmology, с възрастта очите разчитат на по-големи количества от тези нутриенти за защита срещу ултравиолетовите лъчи и замъгляването на зрението.

Victor Marchione, M.D.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *