Две тайни на доброто нощно зрение

 

images (10)

С възрастта може да забележите, че започвате по-трудно да виждате в тъмното. Може би сте се удряли в разни предмети у дома, когато осветлението е слабо. Или ви е трудно да си намерите мястото в тъмен киносалон. Може дори да се тревожите от шофиране по тъмно. Всичко това са признаци за лошо нощно виждане.

Тайна №1 за нощното зрение

Изследванията показват, че хората с лошо нощно зрение се нуждаят от повече витамин А. В действителност, един общ признак за тежък дефицит на витамин А е нощната слепота! Няколко проучвания в the American Journal of Clinical Nutrition показват важността на витамин А за ясно виждане през нощта.

Едно впечатляващо проучване при бременни жени доказва, че нощната слепота спада с 40 и повече процента при тези, които са приемали добавки с витамин А, в сравнение с онези, които не са вземали. Дългосрочно изследване в Brandeis University показва, че добавянето на витамин А в правилни количества е безопасно. При вземане на правилния тип витамин А може да се предотврати дефицитът на този жизненоважен хранителен елемент и да се поддържа ясно, остро зрение, когато шофирате нощем.

Тайна №2 за нощното зрение

Боровинката е мощен антиоксидант, известен от много години за усилване на нощното зрение. Може би някои са чували, че по време на Втората световна война пилотите в Royal Air Force на Великобритания (RAF) водели отчаяна кампания за защита на британското небе. RAF пилотите на изтребители били в състояние да намерят и унищожат вражеските бомбардировачи посред нощ. Както разказва историята, те ядяли боровинково сладко.

aaaadomashno-sladko-ot-borovinka-chervena-314-ml-04-04-2013-01-30-15

Днес знаем, че боровинката съдържа мощни антиоксидантни съединения, наречени антоцианозиди.

 Възстановете увереността си през нощта!

Проучванията показват, че антоцианозидите разрушават свободните радикали. Плюс това, те стимулират възстановяването на някои от "най-важните компоненти на ретината за ясно нощно виждане – протеини, наречени rhodopsins. Те стимулират ретината и по този начин можете да виждате по-ясно при слаба светлина или на тъмно.

Но обикновените антиоксиданти не могат да се справят с разгледаните два проблема! Ето защо хората над 35-40 години трябва да се съобразят с посоченото по-горе, за да запазят ясното си зрение дори и през нощта!

Victor Marchione, M.D.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *