НЕДЕЛЕН БУДИЛНИК

images-391

“Ако тялото получава правилните ортомолекули, повечето болести ще бъдат елиминирани. Оптималното хранене е медицината на бъдещето!”

Linus Carl Pauling

Linus Carl Pauling (1901-1994) е американски химик, биохимик, преподавател,  автор на многобройни статии, книги, борец за мир. Двоен Нобелов лауреат (1954 и 1962), Линус Полинг е в класацията на 20-те най-велики учени на всички времена. Само четирима учени в историята са получили две Нобелови награди и единият от тях е Полинг, но той е единственият, който индивидуално печели и двете си Нобелови награди.

Д-р Полинг e eдин от най-влиятелните учени в областта на химията. Заедно с Айнщайн са обявени за най-великите умове на ХХ век. Друга класация нарежда  Полинг сред най-великите мислители, наред с Галилей, Нютон и Айнщайн.

Той е от първите учени, които работят в областта на квантовата химия и молекулярната биология. Създател е на ортомолекулярната медицина. Основава Институт по ортомолекулярна медицина (по-късно преименуван на Linus Pauling Institute of Science and Medicine). Заради революционните си виждания за ролята на високите дози витамин С е наричан “Мистър 1000 С”. Неговите изследвания върху молекулярната основа на болестта и нейното лечение е продължена от редица  изследователи, негови последователи, предимно сътрудници на “Linus Pauling Institute”, които продължават да развиват идеите му за ролята на микронутриентите и фитохимикалите за здравето.

Наречен е “баща на молекулярната биология“ не от друг, а от самия Франсис Крик – Нобелов лауреат, един от откривателите на двойноверижната структура на ДНК. Терминът “ортомолекула” е използван за първи път от д-р Полинг в неговата фундаментална статия “Ортомолекулярна психиатрия”, публикувана в списание “Science” през 1968 г. Самият термин произхожда от старогръцката дума “ортос” – правилен, точен и латинската дума “молекула” – най-малката частица, която притежава свойствата на дадено химично съединение.

Години по-късно, друг учен - Dr. Andrew W. Saul, казва: Невземайки предвид храненето, ние сме направили много лоша услуга на хората. Доброто здраве носи много полза, но не носи много долари, допълва в стила си Andrew.

Разбирането за храната като терапевтично средство ни помага да погледнем не само на собственото си здраве от нужния ъгъл, но и да осмислим обикновения, ежедневно повтаряния акт от нашия живот – нашето хранене. Чрез нашето оптимално хранене поддържаме, подкрепяме и възстановяваме здравето си. Колко прекрасно е това, нали? Всичко е в нашите ръце. Само трябва малко усилия, които за щастие също зависят от нас: формирането на нашите убеждения, на нашите знания, на нашето мислене, на нашата отговорност към нашия живот.

Ваша Илиана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *