НЕДЕЛЕН БУДИЛНИК

 images-391

Няколко изследвания, извършени в последните години, показват действителното състояние на нещата: по-голямата част от хората просто не желаят да поемат отговорността за собственото си здраве.

Вече доста на брой проучвания установяват, че дори сърдечният удар или заболяването от рак се оказват недостатъчни, за да подтикнат пациентите да направят промяна към здравословен начин на живот. Човек би си мислил, че диагностицирането на рак или инфаркт ще накара пациента да направи промени. За съжаление, това не е така.

Проучване, публикувано в American Heart Journal, изследва над 1200 мъже и жени с наднормено тегло и прекаран инфаркт. Данните показват, че в годините след инфаркта участниците в изследването са загубили едва до 2% от телесното си тегло. А в наличната научна литература пределно ясно е установено, че затлъстяването повишава риска не само от сърдечни болести, но и от диабет, инсулт, рак, сънна апнея и много други сериозни здравословни проблеми. Въпреки преживяването на сърдечен удар и изправянето пред опасността от ранна смърт поради избрания нездравословен начин на живот, пациентите все още отказват да правят здравословни промени. Проучването, публикувано в American Heart Journal, е само едно от многото проучвания, подчертаващи отказа на пациентите да променят начина си на живот дори пред опасността от сериозни заболявания, свързани с техния начин на живот.

Проучване в Journal of Clinical Oncology проследява над 9000 пациента, преживели рак, оценявайки здравословните промени в начина им на живот след лечението. След преживяването на една от най-страховитите диагнози – рака, повечето оцелели пациенти са направили дребни или никакви промени в начина си на живот. По-малко от 20% от хората, преживели рак, консумират препоръчаните 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Само 5% от участниците в проучването са следвали всички аспекти на здравословния начин на живот. Проучването показа, че положителните здравословни навици в начина на живот намаляват риска от рецидив, подобряват цялостното здраве и качеството на живот. Завладяващото проучване на онези фактори от начина на живот, които подобряват здравето, обаче, не успя да насърчи промени при повечето пациенти. Много здравни експерти обвиняват лекарите, че не информират своите пациенти за действията, които би трябвало да предприемат за подобряване на собственото си здраве.

Интервюирани са 1600 пациента, преживели рак, за да установят дали са получили насоки за промени в начина на живот и съвети за храненето им, свързани с предотвратяване на рецидиви. Само 1/3 заявяват, че лекарят им е предложил информация относно храненето. По-голямата част от лекарите не са информирали пациентите за рисковите фактори, произтичащи от начина на живот и превантивните мерки, които могат да бъдат предприети. Явно, отговорността лежи главно върху плещите на пациентите сами да търсят информация за здравословно хранене и начин на живот. Пациентите трябва да поемат и  отговорността за липсата на промяна в начина на живот след поставянето на сериозната диагноза. Навиците на хранене и на живот, които намаляват риска от заболяване, са добре известни и огласени. Пациентите не трябва да търсят много далеч необходимата информация, за да направят информирани промени в начина си на живот.

По T.M. Hartle

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *