НЕДЕЛЕН БУДИЛНИК

images-391

ПРОТЕИНИТЕ

Тъй като повече от половината от човешкото тяло, с изключение на водата, е протеини, ние определено се нуждаем от стабилното им доставяне в нашата диета, за да се поддържат протеините в тялото.

Протеините са необходими за поддържането на клетките и тъканите, тъй като стената на всяка клетка съдържа протеин. Протеинът действа като рамка за кератина в косъма, кожата, ноктите, мускулите, съединителната тъкан, кръвните клетки и др.

Освен за поддържането, протеинът е необходим също и за растежа и ремонта на клетките. Протеинът е също една съществена част от състава на ДНК и РНК, както и на функциите на ензимите, хормоните и антителата.

Поради всички тези причини протеинът е един нутриент, с който повечето хора са запознати и са загрижени да получават достатъчно от него. В действителност, може да се каже, че хората са прекалено загрижени за получаване на достатъчно протеини, но липсва същата загриженост за получаване в необходимия баланс и на другите основни хранителни вещества в същото време.

Обикновено, когато някой реши да премахне месните храни от диетата си, се появява притеснение номер едно: "Ще получавам ли достатъчно протеини?"

Както при всички други основни хранителни вещества, които имат главна функция за доставяне на енергия за тялото, количеството, което се изисква от организма, варира много в зависимост от това колко енергия всъщност се изгаря от лицето, дали тялото е в състояние на бърз растеж, индивидуалната скорост на метаболизма и т.н.

Другото нещо, което трябва да се вземе предвид, е дали всичкият консумиран протеин е смилаем или използваем от организма. Възможно е някой да консумира големи количества протеини и тялото му буквално да продължава да “гладува” дори при толкова много наличен протеин поради недостиг на някои витамини и/или някои незаменими аминокиселини.

От всички аминокиселини има осем, наречени незаменими, тъй като са от съществено значение за способността на организма да използва протеина, който е консумиран. Те не могат да бъдат синтезирани от организма и затова трябва да се набавят чрез храната. Искам да ви напомня, че Алоето съдържа всички необходими аминокиселини, включително и незаменимите. Може би ще ме разберете защо лично аз приемам, че алоето и хранителните добавки са основната, ежедневната ми храна?

Ако една или повече от осемте незаменими аминокиселини е недостатъчна или липсва, количеството протеин, който може да се използва от организма, се намалява до степента, в която аминокиселината липсва.

По тази причина някои храни се считат за добри източници на протеин.

Месото, млечните продукти и яйцата са храните, за които обикновено се мисли, когато се споменава думата “протеин”. За съжаление, тези храни са свързани също с холестерола и/или наситените мазнини, които са нежелателни при здравословното хранене.

Има и други източници на годен протеин, които до голяма степен са пренебрегвани – растителните източници. В интерес на истината, може да се каже, че протеинът от тях е по-добър, тъй като нито един от тези източници не съдържа холестерол или наситени мазнини, а освен това са естествено заредени с витамини, които помагат при метаболизма на протеина в тялото, както и с основните фибри, полиненаситените мазнини и въглехидрати.

Ваша Илиана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *