Древен метод е ефективен за артритни болки в коляното

ancient-method-shown-effective-arthritic-knee-pain-800x600

Остеоартритът (ОА) е болезнен синдром, особено когато това се отразява на колената, тъй като те поддържат тялото и помагат да се премести натоварването, което засяга движението и мобилността. Центровете за контрол на заболяванията (Centers for Disease Control (CDC) предлагат  две сърцераздирателни статистики:

  • Почти половината от всички американци могат да се развият симптоми на OA на коляното на възраст до 85 год., както и две трети от хората с наднормено тегло.
  • Хирургията на коляното (във всичките си варианти) продължава да се оказва неефективна при спирането на болка или подобряване на цялостното качество на живот. Дългосрочната употреба на обезболяващи лекарства от своя страна, може да има опустошителни ефекти върху стомашно-чревния тракт, бъбреците и черния дроб.

За щастие, ние можем да погледнем назад във времето и да приложим в днешния  ден традиционния китайски метод за облекчаване, наричан медицинското обгаряне с билки. Нов доклад подчертава неговите безопасни ефекти върху остеоартритна болка в коляното.

TКM и обгарянето с билки

Традиционната китайска медицина (ТКМ)  преди Председателя Мао, използваше различни древни модалности на лечение и се разпространяваше в  Китай в продължение на хиляди години. Тези лечебни модалности включват акупунктура, билкови лекарства, медикаментозна хранителна терапия, настройка на костите (Tuina), практически и самостоятелна практика лечебна енергия (чигун), бавно движение с регулиране на дишането (тайдзи, тай чи). За по-широк поглед върху TКM и нейните методи, вижте това въведение.

Един от най-малко известни методи на TКM се нарича медицинското обгаряне с билки. Това е изгарянето на билки, често див пелин, върху специфични акупунктурни точки. Всъщност, медицинското обгаряне с билки е подсистема на акупунктура и учебници по TКM съчетават "акупунктура и медицинското обгаряне с билки" в рамките на една и съща тема. Защо? Тъй като и двете се основават на коригиране на дисбалансите в Jing Lou  или меридианите на  първични и колатералните канали.

Акупунктурата намалява ексцесиите на кръв, течности и енергия в каналите, отваря блокирани канали и балансира енергийния поток  между каналите чрез стимулиране на специфични точки с фини игли. Обгарянето с билки действа върху каналите по подобен начин, но вместо това се използва за прилагане на топлина (изгаряне мокса) върху тези точки.

Един от начините да се практикува е да държи върху акупунктурните точки запалена мокса пръчка, която прилича на голяма пура или фишек. Друг начин е да поставите малки парчета  мокса върху определена точка и място. И трети начин  е да се прилага насипна мокса към дръжката на иглите за акупунктура и след това да ги запалите, където загрятата игла и дима действат заедно, за да създадете желания резултат.

Проучване: обгарянето с билки облекчава болката в коляното OA

Изследователи от Shanghai University of Traditional Chinese Medicine изследвали ефективността на лечението на медицинското обгаряне с билки като допълнителна терапия при остеоартрит на коляното. За да направят това, те извършват едно рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване, резултатите от което бяха публикувани в списание Arthritis Research & Therapy.

Безопасно и ефективно

Тези резултати показват, че медицинското обгаряне с билки е безопасно и ефективно средство за облекчаване на болката и контрол с почти никакви странични ефекти. Миризмата на изгарянето мокса, обаче, може да бъде отблъскваща за някои.

Други TCM опции като билкови лекарства и мазила теми, както и други природни и алтернативни лечения за болка и емоционални проблеми, свързани с хроничен артрит, са разгледани в книгата ми  Arthritis Reversed, Ако търсите  повече информация за вашето облекчаване и искате да следвате програмата,  можете да го прочетете.

Dr. Mark Wiley

http://easyhealthoptions.com/ancient-method-shown-effective-arthritic-knee-pain/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *