6 неща, които водят до колебания в кантара по време на празниците

holiday-scale-blog

С разгара на празничния сезон някои от нас може напълно да се откажат от следенето на кантара или да се чудят защо има големи колебания от ден на ден. По-лошите хранителни навици, празничните партита, стресът, липсата на сън и излизането от обичайното ежедневие са само част от виновниците. Ето и някои други участници в колебанието на скàлата.

  1. Хидратация/Прием на натрий: Статусът „хидратация“ е основен фактор в колебанията на теглото, особено когато промените са в границите на 1,5-2,5 килограма. Има тенденция кофеинът да заеме мястото на водата по това време на годината. Ако не сте били толкова усърдни по поддържането на тялото хидратирано в течение на един ден, може да ви се стори, че сякаш сте отслабнали. Това ще трае кратко, докато се върнете към хидратирано състояние. Същото е валидно и ако сте увеличи приема на натрий през деня (например, чрез преработени храни). Това ще накара тялото ви да задържа течности, което ще бъдат отразени чрез увеличаване на скàлата.
  1. Прием на въглехидрати: Известно е, че въглехидратите складират вода, така че ако в даден ден сте консумирали повече от нормалното въглехидрати (например, бонбони в офиса, лакомства у дома, празнично парти), най-вероятно ще видите скок в теглото си. Не се притеснявайте, тъй като тези навици би трябвало да са повтаряни ежедневно, за да напълнеете наистина. Това е причината поради която тези, които предприемат план на хранене с ниско съдържание на въглехидрати, често ще виждат значително отслабване през първата седмица, тъй като те са изгубили водата, която е придружавала по-високо им  въглехидратно  хранене.
  1. Хормони: Празничният сезон определено може да доведе до хормонални колебания между стреса по справянето с нещата, недостига на сън и различните социални ситуации по това време на годината. Това може да доведе до промени в хранителните навици, които могат да причинят временно подуване на корема и наддаване на тегло.
  1. Запек: Няма нужда да развиваме темата тук, но това, което трябва да се отбележи, е, че ако сте повишили приема на фибри и не сте ги поемали с достатъчно течности, това може да доведе до запек. От друга страна, ако сте разчитали на хранене навън или на полуфабрикати и консумацията ви на плодове и зеленчуци е била под обичайната, важи същото.
  1. Вдигане на тежести: Поддържането на рутинните ни тренировки може да бъде един от начините за борба с някои колебания в теглото, както и със стреса. Ако видите скàлата да се покачва след като се заемете с практиката на вдигане на тежести или при промяна на досегашната практика, не се обезсърчавайте. Тренировките с вдигане на тежести може да предизвикват „сълзене“ в мускулите, което може да води до временно задържане на течности.
  1. Вземане на медикаменти/медицински състояния: Има определени медицински състояния, известни, че предизвикват задържане на течности, както и медикаменти, които могат да помогнат да се отървете от излишната течност. Сезонът на празниците може да се окаже труден за хората, приемащи подобни медикаменти, поради промените в хранителните навици. Винаги се консултирайте с вашия лекар и четете етикета, за да знаете страничните ефекти и се грижете за състоянието си на хидратация. С напредване на възрастта чувството ни за жажда намалява, поради което дехидратацията е голям проблем при възрастните, особено когато вземат тези видове медикаменти.

By: Mary Dinehart-Perry, Zone Labs’ director of clinical trials

http://www.zonediet.com/resources/lifestyle-tips/6-things-that-lead-to-a-fluctuating-scale-during-the-holiday-season/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=holidayscale20151216&CatAdReferrer=holidayscale20151216&mc_cid=7d4e10ae33&mc_eid=af750e6cc5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *