Този витамин е използван, за да блокира нарастването на тумора – и той работи

used-vitamin-block-tumor-growth-worked-800x600

Ракът на дебелото черво може да бъде особено трудно изкореним. Една от основните причини се дължи на упоритостта на клетките на този рак. След химиотерапия част от тези клетки са в състояние да останат в дебелото черво и може да предизвикат пристъпи. Но помощта за пациенти, борещи се в тази битка, може да дойде от един прост витамин.

Оцелелите клетки от рака на дебелото черво са особено устойчиви, защото те са стволови клетки - това означава, че те са незрели клетки, които чакат да се превърнат в напълно развити нормални клетки в дебелото черво. Проблемът? Те все още съдържат опасни ракови мутации. И досега не е имало друга ефективна терапия, която задържа развитието им, което позволява ракът да се върне и разпространи.

Това е  докато изследователите открили "сигнализираща пътека" как тези клетки са били манипулирани да оцелеят.

Проучването [1], публикувани в Cancer Cell, е фокусирано върху протеин, наречен HOXA5, който е част от семейството на протеините, които регулират развитието на плода. Тези протеини се уверяват, че човешкото тяло се развива, тъй като е бил заложен модела - всяка клетка да се развива в конкретни области на тялото. И в червата тези протеини играят важна роля в ограничаването на броя на стволови клетки, както и клетките, които ги правят.

Но раковите стволови клетки на дебелото черво са създали сигнален път, който им позволява да се блокира HOXA5 протеина и да продължат да се развиват неконтролируемо като зрели раковите клетки, което води до рецидиви и метастази.

Когато изследователите направили това откритие, следващата логична стъпка е да се идентифицира друг механизъм, който може да замени  раковите стволови клетки и да изпълнява същата функция, която HOXA5 обикновено изпълнява. Те открили отговора във витамин А.

Витамин А е ретиноид и учените са били предварително наясно, че малката химическа структура на ретиноида може да индуцира диференциация на стволови клетки в кожата. Така че, когато учените използват ретиноиди срещу стволовите клетки на дебелото черво, намериха начин да реактивират HOXA5.

При мишки, които имат рак на дебелото черво, лечението с ретиноиди блокира туморната прогресия и нормализира тъканта. И с HOXA5 протеина,  който се върна обратно, се елиминира рака на стволовите клетки и се предотвратява разпространението му  в живите мишки.

Но тези изследователи направиха  още една крачка напред - те получиха същите резултати в тъканни проби от реалните човешки пациенти. Това е страхотна новина!

Това ново лечение се нарича ретиноидна диференцираща терапия и изследователите откриха, че тя може да бъде значително по-ефективна срещу рака на дебелото черво - не само за лечение на съществуващото заболяване, но също и като превантивна мярка при пациенти с висок риск.

В същото време, можете да получите много  витамин А от сладките картофи, морковите, тъмните листни зеленчуци, зимните тикви, марулята, сушените кайсии, пъпешите, чушките, рибата, черния дроб, както и тропически плодове. Сегашната дневна стойност за витамин А е 5000 международни единици (IU). Уверете се, че получавате достатъчно.

[1] http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/epfd-tcc121115.php

Easy Health Options Staff

http://easyhealthoptions.com/used-vitamin-block-tumor-growth-worked/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *