Защо почти сигурно сте в магнезиев дефицит?

 almost-certain-magnesium-deficient-800x600

За да могат да функционират правилно, всички основни органи на тялото имат нужда от магнезий.

Ниските нива на магнезий допринасят за сърдечно-съдови заболявания и спиране на сърдечата дейност, депресия, камъни в бъбреците, мускулни крампи и спазми, проблеми на нервната система, ниска бъбречна функция, както и множество други проблеми. По всяка вероятност, вашите нива на магнезий са опасно ниски.

Имаше време   когато повечето от необходимия магнезий в тялото се намираше  в храните ни. Но нутриентите, предоставени ни от културите, които консумираме, са намалели значително оттогава. Според проучване, публикувано в Journal of the American College of Nutrition, хранителното съдържание е намаляло с около 40% между 1950 г. и 2004 г., когато е проведено изследването. Спадовете са  свързани с усилията за създаване на култури, които растат по-бързо и са по-устойчиви на вредители.

Друго проучване, публикувано в “Nutrition and Health” установи, че нивата на магнезий са намалели  с 24 процента в зеленчуците, с 17 на сто в плодовете, с 15 на сто в месото и с 26 процента при сирена през периода 1940-1991.

Какви са причините за недостиг на магнезий?

Не само, че повечето от храните, които консумираме днес предлагат ниски нива на магнезий, някои дори допринасят за изсмукването на магнезий от организма.

Газирани напитки съдържат фосфати, които всъщност се свързват с магнезия в храносмилателния тракт, което ги прави недостъпни за тялото. Храните, обработени с помощта на рафинирана захар са "анти-нутриенти", които реално консумират хранителни вещества по време на храносмилането, което води до нетна загуба на хранителни вещества. Напитките с кофеин влияят на бъбреците, които филтрират и отделят минерали, за да се освободи допълнително магнезий. Алкохолните напитки, също причиняват отделянето на допълнително магнезий. И много лекарства с рецепта - особено за сърце  и за астма, противозачатъчни хапчета, естроген заместваща терапия и диуретици – карат бъбреците да отделят магнезий.

Бедните естествени храни, преработените храни, лекарствата, стареенето, стресът и болестите – тази цялата  комбинация ни накара да бъдем магнезий-дефицитни.

Симптомите на недостиг на магнезий включват безпокойство, хиперактивност, трудно заспиване и поддържане на съня, болезнени мускулни спазми, фибромиалгия, шум в ушите, нарушения на сърдечния ритъм, камъни в бъбреците, лицеви тикове, очни потрепвания и неволеви движения на очите.

Как да се повишат  нивата ви на магнезий

Най-добрият начин да се увеличи вашия прием на магнезий е да се добавят някои храни във вашата диета, които естествено ще повиши вашата нива на магнезий. Те са:

 • Тиквени семена
 • Слънчогледови семки
 • Соята
 • Черен боб
 • Кашу
 • Спанак
 • Тиква Скуош
 • Сусам
 • Бадеми
 • Бамя

Допълнителен магнезий  може се получи орално  или под формата на локален мехлем.

Dr. Carolyn Dean, M.D., N.D, автор на книгата "The Miracle Магнезий," препоръчва  600 милиграма магнезий дневно и консумация листни зеленчуци, ядки, семена и банани.

Additional source: Ancient-Minerals.com

Bob Livingston

http://easyhealthoptions.com/almost-certain-magnesium-deficient/

2 thoughts on “Защо почти сигурно сте в магнезиев дефицит?

 1. Pingback:

 2. Pingback:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *