ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА!

Iliana_BookCover

Дефицитите на хранителни вещества са наш чест спътник при съвременния начин на хранене. Магнезиевият дефицит, от своя страна, е почти повсеместен.

Магнезиевите добавки, за да са ефективни,  трябва да се дават само на хора с адекватен прием на калций, тъй като магнезият си взаимодейства с калция. Магнезият и калцият – ръка за ръка, казва Патрик Холфорд. Магнезият действа с калция при поДдържане плътността на костите и нервните и мускулните импулси. Средната диета е сравнително богата на калций, но е с дефицит на магнезий, защото млякото, приемано от хората като “главен източник на калций”, не е добър източник на магнезий.

Магнезият е съществена част на много ензими в организма, като действа съвместно с витамините В1 и В-6. Той участва и в синтеза на протеини, следователно е жизнено важен за производството на някои хормони. Може би именно участието му в образуването на хормони и простагландини играе роля в благоприятното му въздействие при предменструални проблеми. 

Дефицитът на магнезий е силно свързан със сърдечно-съдовите болести: хората, които умират от тях, имат ненормално ниско ниво на микроелементи в сърцата си. Липсата на магнезий причинява мускулни спазми и има значителни доказателства, че някои инфаркти се причиняват не само от запушването на коранарните артерии, а също и от тяхното свиване, при което сърцето се лишава от кислород (Холфорд).

Проучването на Elizabeth Walling обобщава данните за полезността на магнезия и поради това го предлагам в синтезиран вид :

Магнезият е важен минерал, от съществено значение за доброто здраве. Освен че подпомага регулирането на кръвната захар и здравето на костите, казва Elizabeth Walling, магнезият влияе и върху здравето на сърцето. Дори може да се нарече важен хранителен елемент за предотвратяване на смъртни случаи от инфаркт.

Как магнезият подпомага здравето на сърцето? Магнезият предотвратява съсирването на тромбоцитите, разширява кръвоносните съдове и регулира сърдечния ритъм. Може да спира спазмите в артериите на сърцето, които биха довели до блокиране на притока на кръв, а това от своя страна може да предизвика сърдечен пристъп. Магнезият помага да се поддържа стабилно кръвното налягане.

Магнезият предпазва от смърт от инфаркт. Изследователите са стигнали до извода, че интравенозният магнезий може да намали шансовете за смърт от инфаркт, когато се прилага при пациенти веднага след получаването на сърдечния удар. Фактът, че магнезият е широко достъпен, евтин и като цяло много безопасен, го прави още по-приложим при лечение на пациенти с  инфаркт.

Имате ли дефицит на магнезий? За съжаление, много проучвания показват, че днес малко хора приемат достатъчно магнезий чрез храната си. Но как да знаем дали нивата на магнезий са твърде ниски? Една индикация за това е ниското ниво на червените кръвни клетки. Депресията, безпокойството, мускулните спазми, стомашните проблеми и други симптоми подсказват, че е необходимо лекарят ви да провери нивото на магнезий.

Какво може да причини дефицит на магнезий? Предписвани медикаменти като антибиотици, антидепресанти или естроген могат да намалят нивата на магнезий. Твърде много витамин D може да доведе до същия резултат. Пиенето на много алкохол или кофеин предизвиква тялото да изхвърля този ценен елемент чрез своите диуретични действия. Свръхконсумацията на мононатриев глутамат (MSG) изчерпва магнезия от тялото. При хората, живеещи в области с твърда вода за пиене (която съдържа магнезий), се наблюдава спад в исхемичната болест на сърцето, което подсказва, че тези, които пият мека вода, могат да бъдат по-предразположени към недостиг на магнезий.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *