Ефектите на пробиотиците върху различни възпалителни заболявания

Debeloto-chervo-sashto-se-nuzhdae-ot-profilaktika-300x160

Едно скорошно проучване, публикувано в списанието Gut Microbes, констатира че полезните чревни бактерии влияят върху развитието и поддържането  на микробния баланс в червата, но също така и на имунната реакция на организма.

Пробиотикът, използван в изследването, се нарича Bifidobacterium Infantis 35624. Три отделни рандомизирани, двойно-слепи, плацебо-контролирани проучвания са били включени в проучването, което оценило ефектите на пробиотиците върху едно стомашно-чревно и две не-стомашночревни възпалителни заболявания. Двадесет и двама от пациентите, включени в проучването, са диагностицирани с язвен колит, 26 са с диагноза псориазис (възпалително заболяване на кожата) и 48 пациенти са имали синдром на хронична умора.

Нивата на възпалителните маркери при 35 здрави доброволци били използвани като изходни препратки. Трите оценявани биомаркера били С-реактивен протеин (CRP) и про-възпалителни цитокини, тумор-некротизиращ фактор алфа (TNF-а) и интерлевкин-6 (IL-6). В самото начало на изследванията всички пациенти, независимо дали тяхното смущение е свързано със стомашно-чревни възпаления или не, имали значително повишени нива на всички тези три биомаркера. По време на изследването, което продължило между шест и осем седмици, всеки пациент приемал пробиотик или плацебо. В края на всяко от трите отделни проучвания, изследователите са открили, че:

  • И трите групи пациенти, които са получавали Bifidobacterium Infantis 35624, са имали значително по-ниски нива на CRP в сравнение с тези, които са получавали плацебо;
  • Пациентите с улцерозен колит и пациентите псориазис са имали по-ниски TNF-а;
  • Тези с язвен колит и синдром на хронична умора имали намаляване на IL-6.

images (15)

Според изследователите, тези намаления на възпалителните биомаркери обикновено се считат за ремисия и са показателни за намаляване на риска от рецидив. Подобно изследване установи, че Bifidobacterium Infantis е единственият пробиотичен щам от 13 тествани, способен да подобри симптомите на синдрома на дразнимото черво (IBS).

Sourse http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/02/probiotics-allergies.aspx?e_cid=DNLWelcome_Art2&et_cid=DM96207&et_rid=1320220681%0d%0a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *