Потвърдено: коремните тлъстини са много по-опасни, отколкото цялостния индекс на телесна маса в класификацията на затлъстяването

belly-fat

Проучване на коремните мазнини, представено на European Society of Cardiology Congress, потвърждава, че висцералната мастна тъкан – от типа, който се натрупва около вътрешните органи – е много по-опасна за вашето здраве, отколкото предполагате.

Традиционният индекс на затлъстяване  ИТМ (Индексът на телесна маса), е доказано, че е крайно погрешен, тъй като беше установено, че наличието на нормален общ ИТМ и високо коремно затлъстяване е по-опасно, отколкото ако общият ИТМ е в диапазона на затлъстяването.

Например, сърдечно-съдовите случаи на смърт в проучването са били 2,75 пъти по-високи при хора с нормално тегло, но с големи кореми, в сравнение с онези, при които и ИТМ, и съотношението на талията към ханша са били нормални. Това означава също, че мониторингът на коремните мазнини е по-важен от наблюдаването на Индекса на телесна маса (ИТМ).

Според Medical News Today:

"Francisco Lopez-Jimenez, M.D., висш автор и кардиолог в Mayo Clinic в Рочестър, обясни: "Ние знаехме от предишни изследвания, че затлъстяването е лошо, но това, което е ново в това изследване е, че разпределението на мазнините е много важно дори при хора с нормално тегло.

Тази група има най-висок брой смъртни случаи, дори по-високи от онези, които се считат за затлъстели на базата на индекса на телесна маса. От гледна точка на общественото здраве това е изключително важно откритие."

... Д-р Лопес-Хименес иска читателите да разберат, че дори индексът им на телесна маса да е нормален, това не означава, че имат нисък риск от сърдечни заболявания. Хората могат да определят своя риск чрез измерване на съотношението  талия-ханш, защото разпределението на мазнините по тялото може да каже много, дори ако хората са с нормално телесно тегло."

Далеч по-добре е  да следите вашия процент телесни мазнини, отколкото общото си тегло, тъй като процентът телесни мазнини е това, което диктува вашето метаболитно здраве или дисфункция – не общото ви тегло.

Sourse http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/10/26/belly-fat-health-dangers.aspx?i_cid=flabbybelly-rb-fitness-4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *