ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300

Тежките случаи в живота не бива да ни отчайват и обезверяват. Каквито и да са. Преразгледайте ги и ще видите, че са безценен опит със скрит заряд. И смея да твърдя, че колкото по-тежък е проблемът, толкова по-голям заряд носи. Когато се научим да гледаме на всеки проблем, особено на сериозните, като на нова възможност, това  ще означава, че вече сме се издигнали на по-високо ниво на оценка и развитие. 

Не се подлъгвайте по привидната лекота, с която се движат в живота някои хора. Често това е просто лустро. Откажете се от въпросите от типа: “Защо все на мен?”, “Защо трябва да боледувам, когато виж онзи ...”, “Защо трябва да се боря за всичко, а някои го получават наготово?” и т.н. Защото Вселената ни подсказва на своя език, че трябва нещо да променим. Тя говори на всеки, но не всеки чува. Демонстрираното фалшиво охолство вкаменява осезаемостта, социалното усещане, кара хората да се чувстват отделни единици, вместо да се част от цялото.

С трудностите израстваме. С трудностите се каляваме. Проблемите не идват при нас, за да ни накарат да страдаме, а за да ни помогнат да продължим напред! Преодоляването на сериозните житейски препятствия ни даряват с дълбока устойчивост, която, казано с думите на новата генетика, имаме шанса да предадем в гените на нашите наследници. И на тях ще им бъде по-лесно, защото ще са дарени от нас с това, което често наричат “интуиция”, “природна мъдрост”. 

Грижата за собственото здраве действително е индивидуална и специфична, но принципите са достъпни и обхватни, макар нюансите да са безброй. Трябва да съумеем да изградим такава увереност, че да не се отказваме при всеки възникнал проблем. Началото е трудно, но нали затова е начало. Трябва, обаче, да направим всичко възможно, за да го изграждаме стабилно, защото ако основите на новостроящата къща са слаби, какво да очакваме от цялата сграда?

Много харесвам мисълта на Мишел Монтен – “Истинското огледало на нашия начин на мислене е нашият начин на живот”.  Едва ли по-точно може да се определи това взаимно отражение. За да направим каквато и да е промяна, трябва да променим първо мисленето си. Това е ключът. Това е главното. Живееш добре – значи мислиш добре. Живееш зле, значи мислиш зле (сигнал за промяна). Здрав си, значи мислиш правилно, водиш правилния начин на живот. Болен си – не мислиш правилно, не живееш правилно, отново знак, че трябва нещо важно да промениш. Нещастен си – нещо трябва да промениш и т.н. до пълен разбор на начина ни на живот и начина ни на мислене като негов модел. Дали тази връзка е общовалидна? Със сигурност – да! Та възможно ли е разумният човек да предприеме някаква стъпка или да извърши някаква промяна без да е обмислил и преценил действията си, т.е. без да е променил или насочил мисленето си в съответната посока?

В многобройните ми срещи много често се сещам за Монтен. Дали хората приемат или отхвърлят някаква идея зависи единствено от начина им на мислене. Начинът на мислене ни мотивира. И демотивира. Приоритетите, ценностната система, благополучието или затрудненията в живота, независимо от характера им, винаги в крайна сметка опират до мисленето.

Богатството не бива да се свързва с придобити пари, имоти, яхти, лимузини. Подобни материални неща са средство за по-добър живот и могат да бъдат знак за благосъстояние, но не самото благосъстояние. Каква стойност има всичко това, ако нямаме здраве? Каква стойност има всичко това, ако няма любов? Каква стойност има всичко това, ако нямаме истинско семейство? Каква стойност има всичко това, ако няма приятелство? Богатството е нематериално – здравето е богатство, любовта е богатство, щастието е богатство, благодарността в очите на хората е богатство, доброто приятелство е богатство. Материалните неща са само средство и превърнем ли ги в цел, загубени сме.

 Ваша Илиана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *