Вашето „идеално тегло“ не се основава непременно на килограмите …

images (16)

Има редица методи за изчисляване идеалния размер на вашето тяло. Проучването на European Society of Cardiology Congress  използва за измерване съотношението на талията към ханша. Това се прави чрез измерване обиколката на бедрата в най-широката им част през задните части. След това се измерва талията в най-малката обиколка на вашата естествена талия, точно над пъпа. Разделете мерките за талията на мерките за ханша ви, за да получите съотношението.

(Бел. I & V: Ако желаете да използвате онлайн калкулатор на съотношението талия-ханш на University of Maryland, пишете ни на нашите имейл адреси и ще ви изпратим линка.)

В представеното проучване е използвано следното съотношение на талия към ханш:

  • Нормално = 0.85 или по-ниско при жени, и 0.90 или по-ниско при мъже
  • Високо = 0.85 или по-голямо при жени, и 0.90 или по-голямо при мъже

Друг дори прост метод, за да се ориентирате дали имате проблем с теглото, е да измерите само обиколката на талията ви (разстоянието около най-малката зона под гръдния кош и над пъпа). Обиколката на талията е най-лесната антропометрична мярка за общата телесна мазнина.

Всеки от тези методи е далеч по-добре от ИТМ (индекса на телесна маса) за отсъждане на риска от заболяване, тъй като ИТМ не взема предвид мускулатурата ви. ИТМ също не може да ви даде представа за вътрешно-коремната ви мастна тъкан.

Размерът на талията, от друга страна, дава добра индикация за количеството мазнини, което имате, особено около областта на стомаха. Коремните мазнини се считат за важен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, като исхемична болест на сърцето и инсулт. Размерът на талията ви също е мощен индикатор за чувствителност към инсулина, тъй като изследвания ясно показват, че размерът на талията е един от най-мощните начини да се предскаже риска от диабет. Ако не сте сигурни дали имате „здравословна“ обиколка на талията, общото указание е:

  • За мъже, между 94 и 101,6 см е наднормено тегло, а над 101,6 см е затлъстяване;
  • За жени, между 80 и 87,9 см е наднормено тегло, а над 87,9 см е затлъстяване.

Sourse http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/10/26/belly-fat-health-dangers.aspx?i_cid=flabbybelly-rb-fitness-4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *