Други потенциално смъртоносни последици за здравето от затлъстяването

изтеглен файл (1)

Ракът със сигурност не е единствената болест, свързана с излишъка телесно тегло все пак. Далеч не! Заболявания, дължащи се на затлъстяването също участват, но не се ограничават до посочените. В световен мащаб, затлъстяването също е отговорно за около пет процента от всички смъртни случаи всяка година.

Диабет тип 2

Рак (особено рак на гърдата, ендометриален, на дебелото черво, жлъчния мехур, на простатата, и бъбреците)

Сърдечно заболяване и уголемено сърце

Нарушения на съня (включително сънна апнея)

Белодробна емболия

Хипертония

Синдром на поликистозни яйчници

Гастро-езофагеална рефлукс

Стеатоза (неалкохолно затлъстяване на черния дроб)

Херния

Еректилна дисфункция

Деменция

Инконтиненция на урина

Хронична бъбречна недостатъчност

Лимфни  отоци

Целулит

Инсулт

Липидни проблеми

Хиповентилационен синдром

Депресия

Остеоартроза

Подагра

Заболяване на жлъчния мехур

Астма

Имайте предвид, обаче, че докато затлъстяването е свързано с посочени по-горе болести, то не е тяхната причина. Затлъстяването е маркер. Основният проблем, свързващ затлъстяването с всички тези здравни проблеми, е метаболитната дисфункция.

Основният двигател на метаболитна дисфункция е инсулиновата резистентност, причинена главно от прекомерната консумация на захар и обработена фруктоза. Това означава, че дори и все още да не разполагате с клинични признаци на метаболитна дисфункция, фактът, че натрупвате наднормено тегло, е знак, че вашето здраве е застрашено.

Това е особено важно да се вземе предвид, когато става въпрос за деца. Детското затлъстяване е също във възход, което означава, че честотата на раковите заболявания може да бъде дори зареждана повече, особено сред жените, чиито рак често се задвижва от излишния естроген, произвеждан от мастните клетки.

В САЩ затлъстяването в детската възраст почти се е утроило от 1980 г. насам. Едно от всеки пет деца в момента е с наднормено тегло на шест годишна възраст; 17 % от децата и юношите са със затлъстяване. Скорошно проучване предупреждава, че децата със затлъстяване са с повишен риск за редица проблеми, засягащи преди по-възрастните хора, в това число:

  • Чернодробно заболяване
  • Високо кръвно налягане
  • Сърдечно заболяване

По Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *