Ефектът на фибрите и полифенолите върху микробите в дебелото черво

healthy-food

Скъпи приятели,

Преди да продължим с произтичащите изводи от вчерашната публикация, считам, че ще бъде полезно да поговорим за полифенолитеКакво представляват полифенолите? 

Полифенолите са химикали, които дават цветовете на зеленчуците и плодовете. Те също представляват първичния защитен механизъм на растенията срещу нахлуващите бактерии и други паразити. Техният прием е важен за контролиране на бактериалния състав на храносмилателната ни система. 

Полифенолите са основни хранителни вещества за хората. Те са мощни антиоксиданти, имат противовъзпалителен ефект и активират ключовия ензим (AMP киназа), който контролира нашия метаболизъм, повишава производството на енергия и забавя процеса на стареене. В същата степен е важно, че вие се нуждаете от адекватни нива на полифеноли, за да се поддържа подходящият баланс на бактериите в червата, което е ключът за поддържане на здравето в дългосрочен план. Ако този баланс е нарушен от липсата на полифеноли в диетата ви, резултатът ще бъде увеличено клетъчно възпаление в тялото ви.

Ваша Илиана Веселинова

Учените изследвали ефекта върху микробите в дебелото черво просто чрез премахване на фибрите от диетата. (Виж Stanford Medical School study from Nature.) Фибрите (и фактически фибрите, способни да ферментират) са единственият източник на храна за бактериите в дебелото черво. В рамките на седмици след отстраняването на фибрите от диетата общият баланс на микробния състав бързо се променя за повече от половината от бактериите, наред с това с повече от 75% намалява техния брой, като същевременно много видове бактерии падат до такива ниски нива, че стават неоткриваеми. Тези намалели бактериални щамове буквално са умрели от глад.

След седем седмици глад за микробите, фибрите били въведени отново и бактериалната екосистема била само частично възстановена, като повече от една трета от бактериите никога не възвърнали първоначалната си плътност. Тази бедна на фибри диета е действала като непрекъснат антибиотик.

По-тревожно било, когато продължили експеримента не в рамките на седем седмици, а в продължение на четири поколения. Всяко поколение, подлагано на диета с ниско съдържание на фибри, имало все по-ниски нива на бактерии, така че от четвърто поколение мишки нивата на бактериите, които можели да бъдат открити, били намалели със 75% в сравнение със стартиралото първо поколение.

За разлика от по-раното проучване, когато фибрите били добавени обратно към диетата на мишките от четвъртото поколение, се установило, че повече от 67% от първоначалните бактерии са изчезнали. Това събитие се класифицира като масово измиране. Без разнообразие всяка сложна екосистема рухва. При такъв колапс здравето на организма скоро ще следва низходяща траектория.

Това е лошата новина. Добрата новина идва във втората изследователска статия.

Полифенолите драстично подобряват бактериалния състав в дебелото черво

Тази втора статия демонстрира способността на полифенолите значително да подобряват бактериалния състав на дебелото черво. (Виж study from Diabetes Journal.)

Тъй като дебелото черво е почти лишено от кислород, всяка следа от кислород, идваща от нашата човешка страна на чревната бариера, може да унищожи важни бактериални щамове, за които кислородът е токсичен. Една от тези полезни бактерии е известна като A.muciniphila.

Оказва се, че този конкретен микроб е един от най-добрите микроби в екосистемата на дебелото черво, тъй като не само лекува пропускливите черва, но също реверсира наддаването на тегло, като стимулира ситост.

Една от най-големите мистерии на полифенолите е тази, че дори и само много малки количества от тях навлязат в кръвния поток, по някакъв начин предизвикват огромни ползи за здравето. Това проучване подсказа интригуваща нова възможност полифенолите да променят състава на микробите, действайки като мощни антиоксиданти, за да отстранят всякакви останали следи от кислород, които може да са проникнали в дебелото черво в резултат на „теч“. В резултат на това, високите нива на добавен полифенол показаха драстично увеличение в нивата на А.muciniphila в червата, наред със съответното намаляване на възпалението, намаляване на мазнините в тялото и възвръщане на контрола върху кръвната захар в тялото. Чрез намаляване съдържанието на кислород в чуждия свят на дебелото черво, богатият на кислород свят на тялото беше драстично подобрен.

Какво означава всичко това?

Може би се чудите какво означава всичко това за вас.

Първо, трябва да консумирате адекватни нива способни да ферментират фибри, за да се запази микробното екологично разнообразие в дебелото черво, но без свръх консумация на въглехидрати, което би стимулирало отделянето на инсулин. Второ, необходим ви е непрекъснат прием на полифеноли за отстраняване и на последните следи от кислород в дебелото черво, за да се даде възможност за увеличаване на полезните микроби като A.muciniphila, които правят нашата физиология по-добре функционираща.

Както Хипократ пръв отбеляза преди 2500 години, здравето е комплексно и е тясно свързано с нашата храна. Това означава не само справяне с цялостната екологична система в червата, но също така и непрекъснато справяне с промените в хормоналния баланс в кръвта и мозъка.

Звучи трудно? Не е, ако спазвате Zone противовъзпалителна програма на хранене, особено  чрез добавяне на допълнителни полифеноли.

По Dr. Sears

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *