12 храни, подпомагащи борбата с артрита

962

Скъпи приятели,

Знаете, че от години ежедневно подпомагам здравето си с широка програма от хранителни добавки. И все пак, немислимо е да отричаме ролята на храната. Затова, вярвам, че тази информация ще ви допадне и на вас.

Ваша Илиана Веселинова  

Последните проучвания показват, че възпалението играе роля при остеоартрита. И въпреки че няма храна-лек за тази болест, учените са уверени, че това, което ядем, може да окаже въздействие върху здравето на ставите. Някои храни са показали, че се борят с възпалението, укрепват костите и стимулират имунната система. Ето списък на 12 храни, които би трябвало да включвате в диетата си, за да намалите влиянието на артрита:

 1. РИБА

Чудесно при: Ревматоиден артрит

 Според изследване, проведено в Каролинския институт и болница в Стокхолм, консумирането на мазна риба само веднъж седмично може да намали наполовина риска от развитие на ревматоиден артрит. Някои видове риби, особено сьомга, риба тон, скумрия и херинга, съдържат борещите се с възпалението омега-3 мастни киселини. За да се възползвате от предимствата, експертите препоръчват поне 90 – 120 г риба, два пъти седмично.

 1. СОЯ

Чудесно при: Ревматоиден артрит

 Освен, че е с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на протеин и е добър източник на фибри, соята съдържа важните за борбата с възпалението омега-3 мастни киселини. Подсигурете си тофу или олющени соеви зърна, за да се запасите със здравните ползи от соята.

 1. ЗЕХТИН

Чудесно за: ревматоиден артрит, остеоартрит

 По безброй начини зехтинът може да укрепва нашето здраве. Една от ползите от него се намира в съединение oleocanthal, което има свойства, подобни на нестероидни, противовъзпалителни медикаменти. Докато ползването на зехтина със сигурност ще ви направи много добро, той не е единственото растително масло с ползи за здравето. Опитайте  масло от авокадо, което понижава холестерола. Друга голяма възможност е ореховото масло, което има 10 пъти повече от омега-3, отколкото зехтинът.

 1. ЧЕРЕШИ

Чудесно за: подагра

 Редица изследвания, проведени върху черешите, са показали, че те помагат за намаляване честотата на подагрозните  пристъпи. Съединението, открито в черешите - антоцианини, има противовъзпалителен ефект. Освен череши, можете също да използвате и други червени и лилави плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини.

 1. МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ (и тяхната алтернатива)

Чудесно за: Остеопорозата, остеоартрит

 В последните години се натрупаха достатъчно данни за негативния ефект от консумирането на млечни продукти при хора, излезли от детската възраст, и съответно масово се препоръчва силното им ограничаване. Изброяваните някога ползи от млечните продукти се свеждаха до това, че прясното мляко и сирената са добър източник на калций и витамин D - жизненоважни хранителни вещества, за които е известно, че увеличават здравината на костите. Днес симпатиите към киселото мляко остават и заради пробиотичните му свойства, но към него можете да добавите една друга алтернатива на млечни продукти – зеленолистните зеленчуци. Те са богати както на калций, така и на витамин D, за който е известно също, че стимулира имунната система. Освен това, витамин D е от съществено значение за абсорбцията на калция, което от своя страна има пряко отношение към костното здраве.

 1. БРОКОЛИ

Чудесно за: Остеоартрита

 Броколито е фантастичен източник на витамин К и С. То също съдържа и съединение, наречено сулфорафан, който е установено, че предотвратява или забавя развитието на остеоартрит. Броколито също е добър източник на калций, известен със своите изграждащи костите ползи.

 1. ЗЕЛЕН ЧАЙ

Чудесно за: Ревматоиден артрит, остеоартрит

 Снабден с полифеноли (микроелементи) и антиоксиданти, зеленият чай намалява възпалението и бавното разрушаване на хрущяла. Друг антиоксидант в зеления чай, наречен епигалокатехин-3-галат (EGCH), блокира производството на молекули, които увреждат ставите при хора с ревматоиден артрит.

 1. ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ

Чудесно за: ревматоиден артрит, остеоартрит

 Изследванията показват, че поемането на точното количество витамини може да попречи на възпалителния артрит и да поддържа здрави ставите с остеоартрит. Така че, осигурете си портокали, грейпфрути и лимони – всичките са големи източници на витамин С.

 1. ЗЪРНА

Чудесно за: Ревматоидния артрит

 Направете пълнозърнестите храни част от ежедневната си диета, тъй като е открито, че понижават нивата на С-реактивния протеин (CRP) в кръвта. CRP е маркер на възпалението, което е свързано със сърдечните заболявания, диабета и ревматоидния артрит. Придържайте се към храни като овесени ядки, кафяв ориз и пълнозърнести зърнени култури.

 1. БОБ И БОБОВИ  РАСТЕНИЯ

Чудесно за: Ревматоидния артрит

 Снабден с фибри, тази основна хранителна съставка, открита в боба, спомага за намаляване на CPR. Освен това, бобът е отличен източник на протеини - важен за здравето на мускулите. С такова налично разнообразие от боб, някои са богати също на фолиева киселина, магнезий, желязо, цинк и калий - всички от тях са от съществено значение за сърцето и имунната система. Осигурете си червен боб, бял боб и шарен боб, в частност.

 1. ЧЕСЪН

Чудесно за: Остеоартрит

 Според редица проучвания, консумирането на храни от семейството на Allium - като чесън, лук и праз, може да намали ефектите на ранния остеоартрит. Освен това, учените смятат, че съединението diallyl disulphone, открит в чесъна, може да ограничава увреждащите хрущяла ензими в човешките клетки.

 1. ЯДКИ

Чудесно за: остеоартрит, ревматоиден артрит

 Ядките са чудесен източник на протеини, калций, магнезий, цинк, витамин Е и повишаващата имунитета алфа-линоленова киселина (ALA). Те също са богати на протеини и фибри и са полезни за сърцето. За да се възползвате от предимствата на витамините, „опаковани“ в ядките, избирайте орехи, кедрови ядки, шам-фъстъци и бадеми.

(По чуждестранния печат)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *