Цинк: твърде много или твърде малко основания за безпокойство

zinc-too-much-or-too-little-spells-trouble-800x600

Цинкът е едно от тези хранителни вещества, за които не се чува много. Хората знаят всичко за витамин C, но цинкът - също толкова важен хранителен елемент за силна имунна система,  е оставен на задната седалка.

Но за разлика от витамин С, където ще трябва да се опитате да получите твърде много (човешкото тяло може да понесе до 2000 мг на ден, но това е лимит) – състоянието с цинка може да бъде много по-сложно ...

Ако имате тежък дефицит на цинк, вие го знаете -  имате кожни обриви, тежка диария, загуба на коса, бавно зарастващи рани, нощна слепота и куп други по-дребни симптоми. Тъй като цинкът е от решаващо значение за имунната система, тежък дефицит на цинк ви излага на риск от развитие на сериозни и дори смъртоносни инфекции като пневмония и сепсис.

Но дори ако сте само с лек недостиг на цинк, това може да има доста негативно влияние върху здравето ви.

Изследователи от Technical University of Munich са установили, че ако имате умерен недостиг на цинк, тялото ви не може да  даде никакви признаци, но щетите продължават да се трупат. Дори краткосрочен недостиг на цинк може да сложи пречка за способността на организма  правилно да смила храната чрез инхибиране на функцията на панкреаса. И ако не  смилате храната правилно, вие знаете какво означава това - низходяща спирала на неправилно усвояване на хранителните вещества, лоша имунната функция и хронични болести.

На другия край на спектъра - ако получите твърде много цинк – това също сериозно пречи на вашето здравословно състояние като причинява  гадене, повръщане, загуба на апетит, коремни спазми, диария и главоболие.  Може да доведе дори до анемия и увреждане на имунната функция.

Какво да правим в тази ситуация?

Има някои групи, които са по-голям риск за дефицит на цинк. Те включват хора с стомашно-чревни заболявания (язвен колит, болест на Крон и т.н.), вегетарианци, бременни и кърмещи жени, хора със сърповидно-клетъчна анемия и алкохолици.

Ако попадате  в една от тези групи, може да тествате нивата си на цинк, за да видите  има ли дефицит.

Факт е, че по-голямата част от американците не са с недостиг на цинк. Само около 10% от хората на възраст над две години не получават достатъчно цинк.

Все пак, това не означава, че сте вън от опасност, защото може би получавате твърде много цинк.

Изследователска организация с идеална цел, известна като Environmental Working Group (EWG) установи, че близо половината от американските деца консумират твърде много цинк, защото те се хранят с много обогатени с цинк храни.

Ако сте възрастен, който се храни с обогатени с цинк храни, можете да се изправите пред същия проблем като тези деца.

Богатите на цинк зърнени култури са основният виновник. Според EWG, три процента от студените зърнени закуски ви дават  30 процента или повече от вашата препоръчителната дневна доза цинк, само в една купа.

Ако тази информация ви изпраща сигнал за тревога, отидете да се изследвате. Това ще ви даде по-добра представа за това къде сте и това, което трябва да направите, за да се оптимизирате нивата си.

Насоките на FDA казват, че вие трябва да получите 15 грама цинк на ден, ако сте възрастен. Но тялото ви може да се справи без неблагоприятни последствия с 40 грама.

Ако се притеснявате, че получавате твърде много цинк, опитайте се да избегнете прекалено обогатените зърнени храни и разгледайте вашите мултивитамини, за да видите колко цинк съдържат. Това ще ви даде по-добра представа затова колко богати на цинк храни (като говеждо месо, ракообразни, яйца и боб) трябва да  ядете. И каквото и да правите, продължавайте приема на цинк в точната граница: 15 - 40 мг на ден, нито повече, нито по-малко!

По Jenny Smiechowski

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *