Повишаване по естествен начин на един противораков хормон

naturally-boost-your-cancer-killing-hormone-800x600

Хормоните влияят на почти всяка критична функция в тялото ви - метаболизмът, вашата плодовитост, биологичният часовник, настроението ви, вашата имунна система ... този списък може да  продължи.

Но една от най-важните задачи на вашите хормони  е да  „казват“  на вашите клетки кога и как да се размножават.

Както можете да си представите, това е голяма отговорност. Една погрешна стъпка на вашите хормони -  и бихте могли да имате раков тумор.

Вашият риск от рак на гърдата, например, е до голяма степен свързан с хормоните. Ето защо хормонално-базираните медицински лечения, като контрол на раждаемостта и синтетична хормонозаместителна терапия (HRT), са склонни да увеличат шансовете ви за получаване на рак на гърдата.

Но също толкова лесно, колкото хормоните могат да увеличат риска от рак, те могат и да го намалят значително чрез стимулиране на имуннатата система и убиване на раковите клетки.

В действителност, има един естествен хормон, който има доказана способност да помогне в борбата с рака - особено рака на гърдата.

Това хормон е мелатонин, който тялото произвежда, за да управлявате вашия биологичен часовник.

Наскоро изследователи от Tabriz University of Medical Sciences в Иран са установили, че мелатонинът прави конвенционалното лечение  на рака на гърдата по-ефективно.

Сега причината тези изследователи да започнат да изследват способности на мелатонина при борбата са рака е, защото най-популярното лечение за рак на гърдата при химиотерапия, наречено тамоксифен, е изправено пред някои сериозни пречки - като животозастрашаващи странични ефекти и невъзможността да се бори химио-устойчиви ракови клетки. Така те искаха да видят дали мелатонина може да помогне за преодоляване на някои от тези пречки.

И той го направи!

С помощта на мелатонин в комбинация с тамоксифен, изследователите са успели да намалят прилаганите дози на тамоксифен, което означава по-малко странични ефекти за пациентите. Те откриха  също, че мелатонинът е в състояние успешно да се насочи  и да убива раковите клетки, които вече са развили резистентност към тамоксифен.

Но мелатонинът  е ефективен не само в комбинация с конвенционални лечения на рак. Едно изследване, публикувано през 2014 г. в списание PLoS One установи, че мелатонинът  слага  край на туморния растеж и производство на ракови клетки в мишки с тройно негативен рак на гърдата. Има множество други изследвания, които показаха, че мелатонинът може да убива раковите клетки, независимо дали са в блюдо на Петри, в мишка или в човешкото тяло.

Причината мелатонинът така впечатляващо да се бори с рака е, защото  има антиоксидантни свойства, които намаляват възпалението и стимулират  имунната  система.

Вашите нива на мелатонин ще намалеат  с възрастта, което може да е една от причините, поради които по-старите хора стават по-податливи на рака и други болести. Така че, ако сте в или около средна възраст и искате да намалите риска от рак, да оптимизирате нивото на мелатонина е чудесна превантивна практика.

Можете да направите няколко прости промени да помогне на тялото ви да произвежда повече мелатонин, като избягвате ярко осветени екрани, особено на "синя" светлина от компютри и джобни устройства през нощта, да спите в пълен мрак и да се излагате на естествена слънчева светлина. Можете да използвате и добавки от 3 мг мелатонин преди лягане като ритуал. И ако започнете да използвате мелатонина за намаляване риска от рак, ще имате един допълнителен бонус: ще спите много по-добре, което също намалява риска от рак!

По Jenny Smiechowski

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *